KILOMETRUL 0. Leonard Orban: Reducerea plăților directe, față de propunerea CE, inacceptabilă

Data publicării:
18112012 20m 20orban 201-34126

Invitat la Digi24, la „Kilometrul 0”, emisiunea găzduită de Elena Vijulie, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban a detaliat situația negocierilor care se poartă la nivel european pentru stabilirea bugetului UE.

„Pozițiile statelor membre sunt din ce în ce mai radicale”

„E vorba de bugetul UE pentru perioada 2014 – 2020, un buget extrem de important. Propunerea Comisiei Europene este ca anvelopa totală, deci dimensiunea totală a acestui buget să fie peste o mie de miliarde, mai precis 1.033 de miliarde de euro, iar luptele în jurul acestui buget sunt extrem, extrem de dure, pozițiile statelor membre sunt din ce în ce mai radicale și nu va fi deloc simplu să se ajungă la un acord la reuniunea extraordinară a Consiliului European, chiar dacă este prevăzut ca dezbaterile să dureze mai mult de două zile, chiar tot weekendul este dedicat acestor discuții, dar rămâne de văzut dacă va putea sau nu să se ajungă la un acord. Așa cum arată pozițiile în momentul de față, e puțin probabil”, a declarat Leornard Orban la Digi24.

Ministrul a comentat misiunea președintelui Traian Băsescu la Bruxelles, de a-i convinge pe oficialii europeni că țara care se află pe ultimul loc în Europa la rata de absorbție a fondurilor europene trebuie să își primească banii potrivit regulilor celor mai favorabile, în timp ce ei plănuiesc să taie o parte din fondurile de coeziune, deci dezvoltare economică, și agricultură.

În 15 noiembrie, preşedintele UE, Herman Van Rompuy, a prezentat colegiului comisarilor un document care propune o reducere a bugetului schițat de Comisia Europeană. Propunerea lui Rompuy vrea să dea răspundă solicitărilor țărilor mari contributoare la buget, dar ar afecta România, pentru că s-ar tăia din fondurile pentru coeziune și agricultură.

„Din calculele noastre România sigur va fi afectată”

„Propunerea a fost făcută în cursul nopții de miercuri de către echipa președintelui Consiliului European, domnul Van Rompuy, și pentru prima dată este stabilită o legătură între rata deabsorbiție pentru perioada 2007 – 2011, deci e foarte important, pentru că la finalul anului 2011 rata de absorbție pe zona de coeziune era de aproximativ 5,5%, și alocările viitoare. Prin această legătură, arbitrar stabilită, și care practic ar afecta numai România, din calculele noastre România sigur va fi afectată, posibil Bulgaria și Italia, dar nu este foarte clar. Dar România sigur va fi afectată în această chestiune și, practic, România ar avea ca și alocări considerabil reduse față de propunerea Comisiei Europene”, a declarat ministrul Leonard Orban.

Leonard Orban a dezvăluit că România are aliați în cadrul grupului Prietenii Coeziunii. „Bazându-ne, pe de o parte, pe unitatea acestui grup, vom merge în continuare și vom presa pentru eliminarea unor propuneri care de sunt total defavorabile”, a afirmat Leonard Orban.

„De asemenea, noi avem două lucruri principale: pe de o parte, politica de coeziune, pe de altă parte, politica agricolă comună. Și aici reducerea plăților directe, a nivelului plăților directe, față de propunerea Comisiei Europene este pentru noi inacceptabilă. Noi, din punctul de vedere al propunerii peședintelui Van Rompuy avem două chestiuni pe care nu le putem accepta sub nicio formă: reducerea pe partea de coeziune, datorată ratei de absorbție pe perioada 2007 – 2011, și reducerea plăților directe comparativ cu ceea ce propusese Comisia Europeană”, a subliniat ministrul Afacerilor Europene.

„Cum să nu ne batem pentru mai mulți bani? Întrebarea mea e retorică. Nu de asta suntem în această poziție, să încercăm să obținem cât mai mulți bani pentru partea română, pentru autoritățile române, pentru dezvoltarea țării, pentru fiecare cetățean? Pentru că, până la urmă, asta îi ajută pe toți cetățenii României. Rata de absorbiție este un indicator dinamic, suferă modificări”, a explicat Leonard Orban la Digi24.

„Deja am învățat lecțiile mai dure pe care le-am avut”

Ministrul Afacerilor Europene a declarat că ținta pe ceea ce și-au propus-o autoritățile române la capitolul absorbție a fost afectată de presuspendările unor programe operaționale, plus întreruperile de plăți pe principalele cinci programe operaționale, fapt care a blocat rata de absorbiție la 10%.

„Banii din viitoarea perioadă de programare, 2014 – 2020 vor fi utilizați până în 2022. Este evident că rata de absorbție se va îmbunătăți, este evident că vom învăța din lecțiile, deja am învățat din lecțiile mai dure pe care le-am avut și că lucrurile vor sta altfel. În mod cert e normal să încerci să obții cât mai mult, pentru că, până la urmă pentru că până la urmă vei reuși totuși să cheltui semnificativ mai mult decât acum”, a spus ministrul Afacerilor Europene, care a detaliat în studioul emisiunii „Kilometrul 0” demersurile pentru reluarea programelor și a plăților.

Discuții aprinse între palate

Negocierile care se poartă pentru stabilirea bugetului european au fost azi subiectul unui nou schimb de replici între palate. Într-un comunicat postat pe site-ul Președinției, Train Băsescu a criticat duminică „declarațiile antieuropene pe care unii oficiali, reprezentanți ai unor instituții publice, și politicieni români le-au exprimat în ultimele zile”.

Președintele acuză oficialii români de declarații antieuropene | DIGI24

Administrația Prezidențială a precizat că „aceste declarații antieuropene nu reprezintă poziția oficială a României”.

„Președintele României, Traian Băsescu, regretă în mod profund iresponsabilitatea declarațiilor unor oficiali și politicieni români, care pun interesul lor electoral și personal mai presus de interesul național”, potrivit sursei citate.

Traian Băsescu le solicită tuturor politicienilor să nu mai facă astfel de declarații „iresponsabile, care vulnerabilizează poziția țării noastre în cadrul negocierilor pentru următorul exercițiu bugetar al Uniunii Europene, 2014 - 2020, și care afectează grav imaginea României în plan internațional, cu efecte, în principal, asupra grupurilor de investitori”.

Totodată, președintele face un apel la partidele politice „să nu implice Uniunea Europeană și instituțiile sale în jocul politic electoral intern”.

Palatul Victoria a reacționat la atacul președintelui, printr-un comunicat de presă în care premierul Victor Ponta îi cere șefului statului să renunţe la implicarea în campaniile electorale.

Victor Ponta îi mai atrage atenția președintelui că trebuie să înțeleagă responsabilitatea pe care și-a asumat-o prin prezența la Consiliul European și să susțină ideea că România e îndreptățită să primească un buget mai consistent.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri