Legile justiției. Iohannis: „Nu va rămâne așa”

Data actualizării: Data publicării:
2017-10-09 GC- Stoltenberg si Iohannis - declaratii-0844

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, referindu-se la modificările aduse legilor justiției în comisia specială condusă de Florin Iordache (PSD), că „este o încercare nepotrivită” și a lăsat a se înțelege că situția se va schimba.

2017-10-09 GC- Stoltenberg si Iohannis - declaratii-0844
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / George Călin

Șeful statului a fost întrebat de jurnaliști despre modificările aduse joi de Comisia Iordache Statutului judecătorilor și procurorilor, modificări potrivit cărora președintele României își pierde dreptul de a refuza, o dată și motivat, numirea unor magistrați.

Este o încercare nepotrivită şi nu va rămâne aşa”, a declarat președintele Iohannis, aflat la Bruxelles.

Întrebat ce va face, Klaus Iohannis a precizat: „Am de gând să fac tot ce poate să facă preşedintele într-un parcurs legislativ prevăzut în Constituţie”.

Modificările operate joi la Statutul judecătorilor și procurorilor au fost criticate și de procurorul general, Augustin Lazăr. „Oricine forţează modificarea ordinii de drept prin care noi am intrat în UE forţează bunul simţ şi bunul simţ juridic. (...) În raportul MCV se cere ca sistemul de numire a procurorilor de rang înalt să fie robust, să fie similar numirii președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție, pentru ca justiția să rămână independentă. Altfel, facem experimente care nu-și găsesc nicio explicație”, a declarat Lazăr.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri