Nemulțumiri în PSD la adresa lui Tudorel Toader. Va fi chemat să dea explicații

Data publicării:
ministrul justitiei tudorel toader face declaratii de presa
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Sunt mari nemulţumiri în PSD la adresa ministrului Justiţiei. Tudorel Toader va fi chemat la viitorul Comitet Executiv al partidului ca să dea explicaţii de ce a întârziat adoptarea ordonanţei privind Codurile Penale, dar şi pe cea legată de amnistie şi graţiere. Ministrul nu vrea să spună în ce stadiu se află documentul privind Codurile penale. A precizat doar că va anunţa opinia publică, dar nu a spus şi când o va face.

Social-democraţii sunt supăraţi pe Tudorel Toader, aşa că îl cheamă la careu. La viitorul Comitet Executiv al formaţiunii de la guvernare, Ministrul Justiţiei trebuie să explice de ce nu a dat până acum ordonanţe prin care să modifice Codul Penal şi de Procedură Penală.

Ştiţi că cele două legi au fost declarate parţial neconstituţionale şi s-au întors în Parlament, ca să fie reexaminate, numai că PSD nu mai are răbdare şi vrea să promoveze schimbările mai rapid, prin OUG. Tudorel Toader ştie ce teme are, dar deocamdată nu vrea să ne spună în ce stadiu se află.

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei: Toate lucrurile au un termen şi dacă nu e fix e rezonabil.

A trecut o lună şi jumătate de când ministrul Justiţiei le-a promis social-democraţilor că va da o Ordonanţă de Urgenţă pentru Codurile Penale. De atunci, cei din PSD nu mai ştiu nimic, iar ministrul e zgârcit în detalii.

Cătălin Rădulescu, deputat PSD: Ne aflăm într-o situaţie inedită, începem anul 2019 şi un ministru, indiferent cine e el, nu respectă o decizie a Comitetului Executiv. Comitetul Executiv, când ajunge domnul preşedinte, va trebui urgent să se întâlnească. Este o bătaie de joc să chemi după luni de zile, să constaţi când tu ai decis. Când decizi nu mai trebuie să constaţi, când ai decis trebuie să se mai întâmple imediat un lucru.

Eugen Nicolicea, deputat PSD: Despre cum îndeplineşte această chestiune domnul Tudorel Toader, va informa CEX-ul. Dacă o execută, vedem cum o execută, dacă nu o execută, să văd motivele pentru care nu s-a executat.

Liviu Pop, senator PSD: Cu siguranţă la următorul CEx al Partidului Social Democrat vom avea elemente suplimentare, dacă până atunci nu vom avea acest lucru.

Deputatul Cătălin Rădulescu susţine că partidul nu ar trebui să renunţe nici la amnistie şi graţiere.

Cătălin Rădulescu, deputat PSD: Intenţia PSD, cred că 99% din Comitetul Executiv ar vota în orice moment acelaşi lucru, a fost aceea de amnistie şi graţiere, fapt care nu s-a întâmplat.

Ministrul Justiţiei nu a dorit să spună în ce stadiu se află Ordonanţa privind Codurile penale. Era mai convins că e nevoie de această Ordonanţă după Comitetul Executiv al PSD de la începutul lunii decembrie.

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei: S-a hotărât ca ministerul Justiţiei să analizeze, să examineze în ce măsură poate fi adoptată una sau două Ordonanţe de Urgenţă pentru transpunerea în legislaţia penală, în codul penal, respectiv procedură penală a soluţiilor legislative care au fost declarate constituţionale.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: De ce este nevoie de o Ordonanţă de Urgenţă? Colegii noştri au motivat pentru că este o istorie care nu se mai termină. Au zis pe articolele declarate constituţionale, care au trecut de filtrul Curţii Constiţionale, nu ar vedea de ce să nu se dea Ordonanţă de Urgenţă.

Viorica Dăncilă a susţinut ideea Ordonanţei de Urgenţă, dar Guvernul pe care îl conduce nu a răspuns până acum dorinţei PSD.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri