Pactul de coabitare intră în etapa medierii

Data publicării:
ponta base crin 5492737-Mediafax Foto-Bogdan Iordache-1

Întâlnirea de la Cotroceni are loc după un atac virulent al preşedintelui la adresa premierului, iar medierea solicitată de Traian Băsescu a fost primită cu ironii de către liderii USL.

Preşedintele a explicat că, fără pactul de colaborare instituţională, liderii USL ar fi compromis imaginea externă a ţării.

Mi s-a părut rezonabil să întind o mână nu lor, ci României. Deci amândoi sunt ca doi bebeluși din punct de vedere a înțelegerii funcționării instituțiilor statului democratic. Dar a fost o soluție, singura care l-a făcut frecventabil numai pe cel care a semnat. Crin Antonescu este încă profund nefrecventabil, cum ar fi rămas și Victor Ponta, dacă nu semna acest acord de cooperare”, a spus, președintele marți seara.

Şeful statului i-a acuzat pe liderii USL că sacrifică interesele ţării în favoarea jocurilor politice şi a ameninţat încă o dată cu denunţarea protocolului, așa cum a făcut-o și în urmă cu zece zile, într-o emisiune televizată.

Nu pot să stau în remorca unui mitoman cum e Victor Ponta și să fim amândoi etichetați la fel. Omul ăsta zâmbește, râde, e un Oprescu de mai proastă calitate”, a afirmat șeful statului.

În opinia lui Traian Băsescu, Victor Ponta şi ministrul Justiţiei au încălcat grav independenţa justiţiei prin implicarea în schimbările de la DNA. Preşedintele îl mai acuză pe premier că nu a venit la consultări, înaintea unor vizite externe, aşa cum pevede pactul de coabitare.

Ponta a ținut să se ducă în Azerbaiidjan, rezultatul a fost extraordinar: am pierdut Nabucco. A ținut să se ducă în Kazahstan, rezultatul a fost extraordinar: am cedat circa 400 de milioane de dolari din datoria Rompetrol față de România. Domnul Ponta vizita Arcul de Triumf și am obținut o extraordinară susținere pe Schengen!”, a afirmat șeful statului.

În replică, premierul a ironizat ameninţările preşedintelui: „I-a murit curajul, a zis ceva dimineaţă şi până seara...nu mai e nici preşedintele curajos, cum era pe vremuri, acum zice ceva la televizor şi după aia gata, pleacă acasă”.

Nici Crin Antonescu nu a lăsat netaxată ieșirea de marți a președintelui și a declarat într-o emisiune televizată că este cauzată de îmbătrânire accelerată, cu fenomene de degenerescenţă.

Pactul de coabitare de a fost semnat de preşedinte şi premier la sfârşitul anului trecut. La parafare au asistat preşedintele PNL Crin Antonescu şi vicepremierul Liviu Dragnea.

Cazul Dragnea. Președintele cere modificarea legii, pentru a împiedica frauda electorală

Traian Basescu a venit cu acuzații și la adresa lui Liviu Dragnea. Președintele spune că dosarul referendumului, în care vicepremierul a fost trimis în judecată, este o poză a furtului electoral. În consecinţă, şeful statului cere clasei polticie să modifice legea, astfel încât fraudarea alegerilor să nu mai fie posibilă. Șeful statului susţine că aceleaşi metode practicate în campania de anul trecut pentru demiterea sa au fost folosite şi la prezidenţialele din 2009.

Şeful statului le răspunde şi celor care susţin că dosarul referendumului este îndreptat împotriva celor care au votat pentru demitere: „Resping orice joc murdar în care vreun politician spune că au fost anchetaţi cei care au votat pentru demitere. Au fost anchetaţi cei care au încălcat legea. Legea a fost încălcată grosolan, a fost strivit sub o maşinărie de partid cel mai important exerciţiu democratic: votul”, a afirmat șeful statului.

Și în aceeasi conferință, Traian Băsescu l-a acuzat pe Varujan Vosganian de laşitate, la doar o zi după ce saluta demisia din guvern a liberalului. Este o mişcare de faţadă, spune acum preşedintele, pentru că ministrul demisionar al Economiei a rămas parlamentar şi astfel îşi păstrează imunitatea. Replica lui Varujan Vosganian a venit câteva ore mai târziu, la „Jurnalul de seară” de la Digi 24: „N-ar fi trebuit să demisionez nici din funcţia de ministru", a spus acesta.

Varujan Vosganian şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Economiei iar postul va fi preluat interimar de ministrul Finanţelor Daniel Chiţoiu. Liberalul acuzat de subminarea economiei rămâne senator, ceea ce îi împiedică pe procurorii DIICOT să înceapă urmărirea penală.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri