Parlamentul ar putea adopta o declaraţie pentru demisia lui Traian Băsescu

Data publicării:
parlamentul romaniei crop ingust - mfax-2

„În ceea ce priveşte modul în care majoritatea parlamentară va acţiona în continuare, avem şedinţă de coaliţie de guvernare şi vom discuta inclusiv dacă există sau nu posibilitatea unei acţiuni parlamentare”, a spus Victor Ponta, care a menționat de mai multe ori că președintele trebuie să își prezinte demisia.

Ieri, printr-un comunicat al Administrației Preizdențiale, președintele a negat orice implicare în dosarul „Bercea Mondial-Mircea Băsescu”.

„Nu am primit niciun ban și niciun bun de la sau în numele lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, nici pentru vreo intervenție de reducere a pedepsei în instanță și nici pentru vreo grațiere. Întocmai cum nu am primit niciodată niciun ban și niciun bun de la nimeni pentru a interveni în vreun fel în dosare sau pentru vreo grațiere”, a spus Traian Băsescu.

În plus, Administrația Prezidențială a anunțat deja în urmă cu câteva zile, prin purtătorul de cuvânt Bogdan Oprea, că președintele Traian Băsescu nu are de gând să adopte un asemenea gest.

Bogdan Oprea a declarat atunci că „demisia şefului statului ar fi cea mai mare piedică pusă justiţiei”.

„Prim-ministrul României, domnul Victor Ponta, a declarat că cel mai mare ajutor pe care preşedintele României, domnul Traian Băsescu, l-ar putea da prestigiului justiţiei româneşti ar fi să demisioneze din funcţie. Pentru oricine a trăit în România ultimilor doi ani este evident că demisia domnului preşedinte Traian Băsescu ar fi cea mai mare piedică pe care ar putea-o pune justiţiei româneşti”, a spus purtătorul de cuvânt.

El menționat faptul că, astfel, i s-ar crea culoar spre Cotroceni tocmai premierului Victor Ponta, „cel care, din înalta poziţie publică în care se afla, i-a apărat public fără nicio ezitare pe toţi colegii de partid care au fost chemaţi în faţa justiţiei”.

În ceea ce privește demiterea, atunci este o cale foarte lungă pentru că Parlamentul nu-l poate demite pe președinte, numai cetățenii îl pot demite prin referendum. Însă, Parlamentul îl poate suspenda pe Traian Băsescu, de altfel, el a mai trecut de două ori prin această experiență și de fiecare dată s-a reîntors în funcție.

Mircea Băsescu a petrecut a treia noapte în arest. Este o săptămână importantă pentru fratele şefului statului, acuzat de trafic de influenţă. Şi asta pentru că se judeca cererea de revocare a măsurii arestării preventive. Astăzi, fratele președintelui a fost vizitat de fiică şi ar putea primi şi vizita soţiei.

La sfârşitul lunii trecute, Mircea Băsescu reclama familia lui Bercea Mondial că ar fi încercat să-l şantajeze, sub ameninţarea unor dezvăluiri legate de presupuse fapte de corupţie. Procurorii l-au reţinut atunci pe ginerele lui Sandu Anghel.

Versiunea familiei lui Sandu Anghel a fost însă alta: Mircea Băsescu le-ar fi datorat banii, pe care îi primise ca să îl scape de închisoare pe Bercea Mondial. Scandalul a culminat cu apariţia în presă a unor înregistrări video care îl încriminează pe fratele preşedintelui şi cu arestarea sa preventivă.

Marian Capăţână este omul care ar fi intermediat mita de 600.000 de euro pe care membrii familiei lui Bercea Mondial ar fi dat-o fratelui preşedintelui României. Potrivit anchetatorilor, 350.000 de euro din cei 600.000 care ar fi trebuit să ajungă ca mită la judecători au intrat în buzunarul lui Marian Căpăţână.

Familia lui Sandu Anghel ameninţă cu publicarea unor noi înregistrări. Materialele l-ar putea compromite şi mai mult pe fratele preşedintelui, dar şi persoane din sistemul judiciar, spune avocatul lui Bercea Mondial, Pavel Abraham, într-o declaraţie pentru Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri