Sari la conținut

Premierul merge azi la Cotroceni pentru a discuta despre reducerea CAS

Scăderea CAS cu cinci la sută pentru angajatori a fost una dintre principalele promisiuni electorale făcute de USL şi de Victor Ponta în 2012.

Deşi iniţial ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 iulie, reducerea CAS se va aplica de la 1 octombrie, după ce Fondul Monetar Internaţional nu şi-a dat acordul asupra acestei măsuri, întrucât Guvernul nu a identificat resursele bugetare compensatorii.

Proiectul elaborat de Executiv a fost rapid adoptat de Parlament, însă preşedintele Traian Băsescu a refuzat să îl promulge.

Este o măsură bună, dacă ar putea fi aplicată, dar din păcate este o măsură electorală, pentru că ea nu are sustenabilitate. (...) Cred că una din țintele guvernului pentru a acoperi deficitul suplimentar de 5,5 miliarde va fi de creşterea de două la trei ori a taxei pe proprietate”, a declarat președintele Traian Băsescu săptămâna trecută.

Obiecţiile formulate de şeful statului nu l-au convins, iniţial, pe Victor Ponta, care a refuzat invitația președintelui la discuții.

„Guvernul nu are ce căuta la Cotroceni şi despre reducerea CAS nu avem ce discuta, pentru că este o lege votată de Parlament. Dacă vrea, să discute cu Parlamentul", îi răspundea Victor Ponta lui Traian Băsescu, miercuri seara.

Două zile mai târziu, şeful Guvernului s-a răzgândit şi a transmis că va merge luni după-amiază la Cotroceni pentru a discuta cu preşedintele.

Între timp, Ministerul Finanţelor a anunţat că Executivul condus de Victor Ponta intenţionează să majoreze impozitul pentru clădiri nerezidenţiale, pentru terenuri intravilane şi pentru autoturisme. Proiectul a fost retras apoi de pe site, la cererea premierului.