Profesia parlamentarilor, fără legătură cu domeniul de legiferare. "Sunt un autodidact cu oarece rezultate, să spun aşa..."

Data publicării:
parlament crop-1

Constantin Adăscăliței este multiplu campion național și campion european, maestru emerit al sportului şi, din 1995, antrenor de arte marțiale. La 34 de ani, a absolvit Facultatea de Psihologie și Asistență Socială. Acum este deputat, membru al Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare.

„Am fondat una din cele mai mari firme de servicii de pază și protecție din regiunea Moldova, care și astăzi are 400 de angajati, ceea ce arată că... cumva .... am oarece chemare către zona aceasta economică”, spune Constantin Adăscăliței, deputat PSD.

Un alt deputat, Costică Canacheu, se află la al cincilea mandat în Parlament. De fiecare dată a făcut parte din Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională. A absolvit liceul industrial electroenergetic din Bucureşti în 1977 și a dat admitere la Academia de Studii Economice. A fost primul, dar sub linie.

Sunt un autodidact cu oarece rezultate, să spun așa... Dacă vrei să citești și dacă vrei să subliniezi și dacă vrei să iei DEX-ul, dacă vrei să iei o carte de specialitate, nu trebuie să te îndrume cineva; trebuie să vrei”, afirmă Costică Canacheu, deputat PDL.

Apartenenţa parlamentarilor la comisiile de specialitate:

Ioan Iovescu: senator neafiliat

Instructor auto - Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități

                     - Comisia românilor de pretutindeni

Florin Ciurariu: deputat PNL

Profesor de matematică - Comisia pentru transporturi și infrastructură

                                - Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor

Vicențiu - Mircea Irimie: deputat PC

Antrenor de arte marțiale

Mecanic

Manager al unei companii private - Comisia pentru sănătate și familie

Zsolt Molnar: deputat UDMR

Consultant în comunicare și relații publice - Comisia pentru mediu și echilibru ecologic

                                                        - Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați

Tudor Ciuhodaru : deputat PPDD

Medic - Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale

Constantin Mazilu: deputat UNPR

Inginer constructor, administrator al unei companii private - Comisia pentru cerecetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții

(Sursa: www.cdep.ro)

Așadar, un instructor auto analizează legislația în domeniul drepturilor omului, dar se ocupă şi de problemele românilor din străinătate.

Proiectele referitoare la transporturi și infrastructură sunt analizate şi de un profesor de matematică.

Un medic a ajuns în comisia pentru drepturile omului, iar un inginer constructor, cu experienţă în afaceri, cercetează abuzurile şi faptele de corupţie.

287 de parlamentari din totalul de 574 se află în situații similare: studiile și experiența profesională nu au nicio legătură cu domeniul de legiferare al comisiei din care fac parte.

Situaţia ideală este să ai un parlamentar care să ştie meserie, să fie în domeniul cu pricina, care să fie ajutat de un cabinet puternic, care la rândul său să ştie meserie. La noi, din păcate, de multe ori, nu este cazul nici de o parte, nici de cealaltă”, afirmă Radu Magdin, consultant politic.

În privinţa pregătirii academice a parlamentarilor, fie că este vorba despre mecanică, electronică sau construcții, o treime dintre aleși sunt ingineri. În topul profesiilor parlamentarilor se află și cea de economist, urmată îndeaproape de cea de jurist. Opt aleși sunt încă studenţi.

Topul profesiilor aleșilor

1. Ingineri: 32,7%

2. Economiști: 17,2%

3. Juriști: 15%)

Deși a trecut mai bine de un an și jumătate de la începutul legislaturii, 32 de parlamentari nu și-au postat CV-urile pe site-ul camerei din care fac parte.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri