PSD cere Guvernului Ciucă să suspende importurile de cereale și produse alimentare din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
cereale
Rusia a generat o criză alimentară prin ieșirea din acordul cerealelor. FOTO: Getty Images

PSD va cere Guvernului Ciucă suspendarea importurilor de cereale și produse alimentare din Ucraina și susține că o astfel de măsură este necesară pentru protejarea fermierilor români. Totodată, social-democrații consideră că România trebuie să sprijine în continuare Ucraina prin facilitarea tranzitului acestor produse către alte țări.

"PSD va solicita în Coaliția de guvernare adoptarea unei decizii politice care să dispună Guvernului României să emită în regim de urgență un act normativ pentru suspendarea temporară a importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina, la fel cum s-a întâmplat în celelalte state care au graniță comună cu această țară", anunță marți PSD, într-un comunicat de presă.

Potrivit social-democraților, o astfel de măsură este necesară pentru protejarea fermierilor români, "în contextul în care compensările primite din partea Comisiei Europene nu pot acoperi valoarea totală a daunelor suferite de aceștia".

"PSD susține ca statele din Estul Europei care au fost afectate de exporturile din Ucraina să poarte o negociere comună cu reprezentanții Comisiei Europene și cu partea ucraineană, astfel încât măsurile de sprijin destinate agriculturii Ucrainei să nu afecteze interesele fermierilor din statele învecinate.

În același timp, PSD consideră că România trebuie să sprijine în continuare Ucraina prin facilitarea tranzitului de produse agro-alimentare din această țară, către alte state din Uniunea Europeană sau către rutele comerciale de la Marea Neagră", potrivit sursei citate.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat la Digi24 că în problema crizei cerelalelor din Ucraina trebuie căutate soluții juridice și că deciziile care se vor lua nu trebuie să prejudicieze juridic țara prin măsuri de infringement care pot costa.  Potrivit acestuia, Comisia Europeană deja critică și spune că e inadmisibilă o poziție unilaterală. "Să vedem lucrurile așa cum sunt, să nu ne deplasăm în zona aceasta extrem de critică și extrem de periculoasă în care sunt alții", a subliniat el, adăugând că deciziile trebuie să fie legale, "nu motivate de dorința de a avea capital electoral conjunctural." 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri