Reacția deputatului PSD Cătălin Rădulescu, după avertismentul transmis de Timmermans la Congresul PES

Data actualizării: Data publicării:
catalin radulescu, deputat psd

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu are un mesaj aparent împăciuitor, în care cheamă la dialog și cere ajutor pentru „restabilirea principiilor unei justiții independente” în România, adresat vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, după ce acesta a lansat un avertisment dur la adresa PSD, la Congresul socialiștilor europeni, unde participă și Liviu Dragnea.

„Și noi ne dorim să se respecte statul de drept în România”, a asigurat la Digi24 deputatul Cătălin Rădulescu.

„Ceea ce mă aștept de multă vreme să facă domnul Timmermans e să stea la masă cu noi și poate că o să înțeleagă că asta dorim și noi, să se respecte statul de drept, ca judecătorii să nu mai primescă bilețele de condamnare. Probabil că domnul Timmermans, cred că aici este ruptura între dânsul și noi, este că nu am stat împreună de vorbă în țara lui, a noastră și în celelalte țări să vedem cum funcționează justiția la dânșii, la noi”, a spus Cătălin Rădulescu, recunoscând însă că a avut personal ocazia să-i explice cum stau lucrurile la o întâlnire pe care a avut-o cu oficialul european în calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților. „Am stat de vorbă cu dânsul și am crezut că a înțeles”, a spus Cătălin Rădulescu la Digi24.

Declarația completă a lui Cătălin Rădulescu, la Digi24:

Întrebat cum a primit aceste critici ale colegului socialist, deputatul Cătălin Rădulescu a declarat la Digi24:  
„Nu le-am primit în niciun fel aceste critici, pentru că până la urmă nu-s niște critici. Domnul Timmermans, colegul nostru, vorbea despre principiile fundamentale care trebuie să existe în orice țară. Statul de drept și celelalte principii sunt principii clare și fundamentale în orice țară democratică. Ceea ce eu mă aștept să facă dl. Timmermans - și mă aștept demult, și eu, și colegii mei - este ca - uite, poate că ăsta e un început - să stea de vorbă cu noi, să stea la masă poate cu președintele Liviu Dragnea și cu ceilalți membri ai Partidului Socialist, adică Partidul Social-Democrat, și poate că o să înțeleagă că exact asta dorim și noi, dorim să se respecte statul de drept, dorim ca judecătorii să iasă de sub controlul politic, așa cum au fost ei până acum, și controlul SRI, dorim ca judecătorii să nu se mai întâlnească cu procurorii să primească bilețele de condamnare. Exact ce vrea domnul Timmermans vrem exact și noi. 
Probabil că dl. Timmermans - și cred că aici este ruptura între dânsul și noi și cred că e o greșeală, probabil din ambele părți,  este că nu am stat împreună de vorbă, ca să punem pe masă valorile fundamentale în țara dânsului, în țara noastră și în celelalte țări, Portugalia, Spania și alte țări europene, să vedem ce înseamnă justiția în toate țările, să vadă și dânsul ce înseamnă la noi, să vedem cum funcționează justiția la dânșii, cum a funcționat la noi și eu sunt convins că dacă dl. Timmermans, așa cum îl cunosc - am stat și eu de vorbă cu dânsul, l-am și primit în calitatea mea de vicepreședinte al Comisiei de afaceri europene, acum doi ani de zile, am stat de vorbă cu dânsul și am crezut că atunci a înțeles, pentru că mi-a dat dreptate atunci când am vorbit cu dânsul, că nu trebuie să existe astfel de nenorociri în justiția din România.
Dacă vom sta de vorbă și dacă dânsul ne va asculta și va vedea că la noi s-au făcut abuzuri, pentru că acestea sunt clare și evidente și că aceste lucruri trebuie îndreptate și justiția trebuie să funcționeze impecabil, independent, fără niciun fel de control, nici politic, nici al SRI-ului, nici al președintelui Iohannis, al nimănui, și să existe o justiție independentă, cu principii corecte și oamenii să fie judecați pe probe și nu pe ascultări ilegale, pe completuri aranjate, pe bilețele date la judecători, pe eu știu, câte nenorociri au mai fost, protocoale și restul, care nu există în țara dânsului.
Asta vreau să-i spunem: noi vrem să respectăm exact acelelași principii. Dar dacă dl Timmermans constată împreună cu Udo și cu Stanișev și cu ceilalți colegi socialiști că aceste principii au fost încălcate la noi, trebuie să ne ajute să le refacem. Trebuie să ne ajute ca țara noastră, aceeași țară în care și dânsul vrea aceleași principii, aceste principii să revină la realitate. Să fie o țară cu justiție dreaptă, în care nimeni să nu se implice, în care să existe probe când se condamnă oamenii, aceleași lucru vrem și noi.
Numai că ne dorim - probabil că asta îmi doresc foarte tare și e bine că dl. președinte Dragnea s-a dus acolo - să existe un dialog, de data asta sincer și corect, și dacă dl. Timmermans și colegii noștri europeni socialiști vor constata că aceste reguli s-au încălcat în România, îi rugăm să ne ajute să le refacem în România.” 

Ce i-a spus Frans Timmermans lui Liviu Dragnea

„Dacă vreţi să faceţi parte din această familie, trebuie să respectaţi valorile noastre fundamentale”, i-a spus Frans Timmermans lui Liviu Dragnea la o întâlnire avută la Congresul PES de la Madrid. Însuși prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a relatat aceasta, sâmbătă, la Congresul PES. 

„Multe dintre guvernele noastre din Europa, în ultimii ani, în Suedia, în România, în Spania, în Portugalia au crescut pensiile, salariile, au crescut salariul minim. Acestea sunt lucrurile pe care le facem când suntem la guvernare. Am făcut aceste lucruri în Suedia, în România, în Spania, în Portugalia, în Germania şi în alte locuri. Dar dacă suntem partidul care vorbeşte cel mai mult despre propriile valori, dacă suntem partidul care îi critică pe alţii când încalcă statul de drept, când atacă libertatea presei, când pun judecătorii sub control politic, când opresc lupta împotriva corupţiei, trebuie să vorbim deschis dacă vedem asemenea probleme în familia noastră, aceasta este datoria noastră, nu putem evita această discuţie”, a afirmat Frans Timmermans. El a precizat că acesta este mesajul pe care i l-a transmis lui Liviu Dragnea, împreună cu conducerea PES.

„Acesta este un mesaj care a fost transmis clar ieri (vineri - n.r.) lui Liviu Dragnea de către Serghei, Udo şi cu mine, când ne-am întâlnit. I-am spus ieri: Liviu, dacă vreţi să faceţi parte din această familie, trebuie să respectaţi valorile noastre fundamentale. Şi Liviu a spus că vor face acest lucru. Vom avea discuţii pe această temă în săptămânile viitoare. Nu putem face niciun compromis în acest domeniu. Aceasta este o linie roşie pentru mişcarea noastră, asta e o linie roşie pentru Europa. Am văzut că România a devenit o societate vibrantă, deschisă, unde lupta împotriva corupţiei a avut succes în ultimii ani, o societate în care există presă liberă, o societate în care sistemul judiciar poate funcţiona independent. Aceste lucruri nu se pot schimba. Nu trebuie să se schimbe. Tocmai am fost în Ungaria. Am văzut ce se întâmplă dacă se fac paşi înapoi”, a afirmat Frans Timmermans, citat de News.ro.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a participat vineri la Congresul PES de la Madrid.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri