Reacția lui Tanczos Barna după ce le-a vorbit în maghiară unor activiști de mediu care îi cereau demisia: Am vorbit în limba română

Data actualizării: Data publicării:
Untitled
Tanczos Barna, ministrul mediului. Foto: Captură video Guvern

Ministrul mediului, Tanczos Barna, a răspuns, miercuri, după ședința de Guvern, unor întrebări privind o confruntare cu activiști de mediu care i-au cerut demisia pentru că nu a protejat parcurile naturale. El a spus că „în niciun caz nu a fost o altercație” și referitor la reproșul că vorbea în limba maghiară în timp ce aceștia i se adresau în română, el s-a apărat spunând că a vorbit și în limba română.

„În niciun caz nu a fost o altercație. Înțeleg că putem avea multe tipuri de altercații. Altercații de idei, de păreri, verbală. M-am adresat în limba maghiară acelor persoane care toată ziua au dus o campanie în limba maghiară în satul respectiv, spunând lucruri neadevărate.

Se vede în filmare că m-am adresat acelor activiști în limba română. În filmare se vede că în momentul în care m-au rugat să vorbesc în direct la ei pe Facebook, am vorbit în limba română. Se vede foarte clar”, a afirmat Tanczos Barna, ministru al mediului din partea UDMR.

Grupurile parlamentare ale UDMR spun că împotriva ministrului Mediului, Tanczos Barna, a fost lansată o „campanie de dezinformare nefondată”, după ce a fost cerută demsia acestuia pe motiv că nu asigură protecţia parcurilor naţionale și că „încurajează insultele aduse celor care vor protecția mediului”.

Reacția vine după ce comunitatea Declic a cerut demisia ministrului Mediului, acuzându-l că nu protejează natura și „încurajează insultele aduse celor care vor protecția mediului”. Declic a lansat și o petiție în acest sens, în urma unui incident petrecut în satul Sâncrăieni, din județul Harghita.

Ulterior, europarlamentarii Vlad Gheorghe și Mihai Tudose au spus că Tanczos Barna ar fi trebuit să-și dea demisia din funcție.

„Ministrul Mediului, alături de un grup de localnici, a reacționat sub demnitatea funcției de membru al Guvernului României, la adresa membrilor organizației Declic. Ministrul i-a apostrofat pe membrii Declic și a refuzat dialogul civilizat, în timp ce un mai mulți localnici care au venit odată cu ministrul adresau injurii echipei Declic”, se arată în textul petiției.

„Totul a decurs excelent, până am ajuns în satul ministrului. Chiar si acolo, oameni au vorbit cu noi, au fost curioși ce-i avem de reproșat consateanului lor. Asta până când a aparut chiar Tánczos Barna însoțit de mai multe persoane agresive. Am fost înjurați pe un ton extrem de ridicat. Din fericire, un echipaj de poliție prezent la fața locului a intervenit și situația nu a escaladat. Este un comportament inacceptabil din partea unui ministru. Cerem demisia ministrului Tánczos Barna, imediat. Cerem demisia de onoare și să-și ceară scuze public”, potrivit Declic.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri