Referendum pentru unicameral: Plenul Parlamentului votează marți cererea lui T. Băsescu. Aviz favorabil la comisii

Data publicării:
referendum

 

ACTUALIZARE ORA 17.10. Comisiile Juridice ale celor două camere ale Parlamentului au decis să dea aviz pozitiv solicitării președintelui Traian Băsescu pentru organizarea referendumului privind unicameralul cu 300 de membri.

Avizul legislativului este însă consultativ. Cu alte cuvinte, indiferent dacă el este pozitiv, negativ, sau dacă parlamentarii nu răspund solicitării preşedintelui în 20 de zile, procedura merge mai departe, adică referendumul se va desfăşura.

După ce primeşte răspunsul parlamentarilor, şeful statului va semna decretul care stabileşte data la care va avea loc consultarea populară şi cum vor fi formulate exact întrebările la care vor răspunde cetăţenii.

Duminică, preşedintele Traian Băsescu anunţa că va declanşa referendumul chiar dacă pragul de prezenţă va fi menţinut la 50%. Potrivit preşedintelui, dacă noua Constituţie nu va institui Parlamentul unicameral cu 300 de aleşi, atunci îşi va asuma eşecul unui referendum invalidat.

Şeful statului susţine că nu doreşte ca populaţia să îi reproşeze că nu a folosit toate pârghiile pentru a pune în practică rezultatele referendumului din 2009: „Vreau să fim foarte clari: indiferent că va fi referendum cu 30%, cu 50% prezenţă, în cazul în care Constituţia nu va reflecta referendumul din 2009, eu îl voi declanşa, asumându-mi riscul să nu fie un referendum valid”, a declarat Traian Băsescu la Pro TV.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri