Serviciul de Informații de la Chișinău confirmă planul lui Putin de a distruge Republica Moldova

Data actualizării: Data publicării:
Moldova EU Candidate Status
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Foto: Profimedia Images

Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a confirmat, joi, existența planului prin care Vladimir Putin dorește să submineze statul condus de Maia Sandu. 

”Urmare a declarațiilor președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, Serviciul de Informații și Securitate confirmă recepționarea informațiilor respective de la partenerii noștri ucraineni.

În același timp, SIS menționează că desfășoară măsuri operative pentru elucidarea tentativelor de destabilizare a situației în țară și cooperează strâns cu serviciile de informații partenere.

În acest context, SIS confirmă că, atât din informațiile prezentate de partenerii noștri ucraineni, cât și în urma activității operative a Serviciului, au fost identificate activități subversive cu scopul subminării statului R. Moldova, de destabilizare și de încălcare a ordinii publice. Instituția spune că nu oferă mai multe detalii deoarece există riscul de periclitare a diverselor activități operaționale aflate în desfășurare”, se arată într-un comunicat al SIS, citat de Agora.md

Reacția SIS vine după ce președintele Ucrainei, Volodomir Zelesnski, a anunțat, joi, la Bruxelles, că serviciile de spionaj ale Kievului au interceptat documente ale Moscovei care arătau că Putin are în plan să distrugă Republica Moldova. 

„Am vorbit cu președinta Republicii Moldova, doamna Sandu și am informat-o ce a reușit să afle spionajul nostru. Este un plan rusesc de a distruge situația politică în Moldova. Un document rusesc care arată cine, când și cum vrea să distrugă Moldova, cine vrea să schimbe ordinea democratică și să instituie control asupra țării. Nu am avut niciun dubiu, când am văzut acest document și când am înțeles care sunt originile acestui document. Am informat Moldova imediat despre aceste amenințări pentru a o proteja. Sunt sigur că și voi toți ați fi făcut același lucru. Nu cunoaștem dacă Moscova a dat, într-adevăr, un ordin pentru a îndeplini acest plan de atac asupra Moldovei, dar l-am interceptat, l-am recunoscut și am înțeles că e un plan similar cu cel pe care au încercat să îl implementeze în Ucraina”, a spus Zelenski.

Reacția Maiei Sandu la declarațiile lui Volodimir Zelelnski

„Președinta R. Moldova, Maia Sandu, este în legătură permanentă cu lideri de state și guverne din țările europene și cu alți parteneri externi, inclusiv cu președintele Zelenski, cu care are un schimb continuu de opinii și informații privind situația din regiune. Instituțiile noastre responsabile lucrează pentru asigurarea securității țării și folosesc tot ajutorul informațional al partenerilor pentru a anticipa și preveni orice tentative de subminare a statului nostru”, a transmis biroul prezidențial de la Chișinău.

Editor : Alexandru Rotaru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri