Video Sorin Grindeanu a devenit nr. 2 în PSD. Ar mai accepta ca Florin Iordache să fie pe lista de parlamentari ai partidului?

Data actualizării: Data publicării:
Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu
Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Sorin Grindeanu a devenit, sâmbătă, prim-vicepreședinte al PSD. Este omul în mandatul căruia au fost protestele devenite celebre în toată lumea, din cauza Ordonanței 13, și apoi, după ce a intrat în conflict cu Liviu Dragnea, primul premier demis prin moțiune de cenzură de propriul partid.

„Legat de trecut, chiar trebuie să învățăm din greșelile noastre”, a spus Sorin Grindeanu sâmbătă la Digi24 întrebat cum se face că el, premierul care a semnat celebra Ordonanță 13, a devenit mâna dreaptă a lui Marcel Ciolacu, noul președinte al PSD, care spunea, în discursul de la Congresul de sâmbătă, că partidul trebuie să se rupă de practicile din trecut și să nu mai intervină în justiție.

„Mi se pare abordarea corectă cea pe care a enunțat-o (Marcel Ciolacu - n.r.) și nu doar trebuie să fie enunțată această atitudine a PSD, trebuie să fie și pusă în practică”, a spus Sorin Grindeanu.

El a admis că Ordonanța 13 a fost o greșeală. „Drept dovadă că am dat Ordonanța 14 (prin care a fost anulată - n.r.)”, a comentat fostul premier. „Trebuie să învățăm din greșeli, dar nu să fim foarte mult ancorați în trecut, să învățăm din greșeli, astfel încât să nu le repetăm în viitor”, a adăugat Sorin Grindeanu.

Sorin Grindeanu: Am avut o relație sinusoidală cu Florin Iordache

Întrebat dacă în calitate de nr. 2 în partid ar fi de acord ca la alegerile parlamentare din decembrie PSD să meargă pe liste cu Florin Iordache, fostul său ministru de justiție și autorul OUG 13, Sorin Grindeanu a comentat: „Dacă nu revenim la criteriile meritocratice și la meritocrație în interiorul PSD, PSD-ul este sortit a avea un eșec. Nu poți să mai activezi, de exemplu în cadrul comisiei juridice din cadrul Parlamentului României dacă nu vii și discuți toate proiectele pe care le ai în cadrul Departamentului juridic din Consiliul Național. Doi: criteriile legate de imagine și de tot ce înseamnă trecutul fiecăruia dintre noi trebuie să fie printre primele, astfel încât sita pe care o construim de-acum să fie cât se poate de deasă, să nu treacă personaje pe care de multe ori eu le-am considerat și-n perioada în care am fost prim-ministru oportuniste”, a punctat fostul șef de la Palatul Victoria.

„Cu domnul Florin Iordache, sincer vă spun, am avut o relație sinusoidală. Știu că provine din organizația Olt. Îl privesc pe Florin Iordache cu plusuri și minusuri de fiecare dată. Multe minusuri într-o anumită perioadă, dar totodată un parlamentar destul de activ și care știe foarte bine procedurile parlamentare. O să vedem, de aceea vă spun că această sită trebuie construită în perioada următoare. Dacă va trece prin acea sită și de criteriile pe care le vom avea, Florin Iordache va fi deputat. Dacă nu va trece, cu toate acele criterii, nu va fi”, a spus prim-vicepreședintele PSD.

S-a dat prea multă libertate organizațiilor județene

Fostul premier a repudiat și puterea și influența pe care baronii locali o căpătaseră în partid în timpul lui Liviu Dragnea.

„O altă greșeală făcută în perioada respectivă a fost că s-a dat prea multă libertate organizațiilor județene în a propune oameni în diverse poziții guvernamentale fără a se vedea experiența și managementul pe care îl au în spate. E foarte bine că au venit oameni din județe și din organizațiile județene, dar nu e destul, n-a existat nici măcar o grilă cât se poate de sumară ca să vedem dacă acele propuneri care veneau dinspre organizațiile județene sunt viabile. Lucrul ăsta trebuie să înceteze”, a subliniat politicianul.

Ce spune despre lista Gabrielei Firea la Primăria Capitalei: Oameni care ridică semne de întrebare

Sorin Grindeanu a fost întrebat și de echipa Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei, unde se regăsesc personaje cu probleme în justiție. „N-au trecut prin această sită, eu spun că odată cu acest congres, se construiește această sită. Fiecare organizație județeană, în cazul Bucureștiului, municipală, își construiește lista, astfel încât să câștige alegerile. Acest congres a venit după depunerea listelor. Dar eu cred că dna primar Gabriela Firea știe exact să vă răspundă rațiunea care a făcut-o să pună pe liste oameni care ridică semne de întrebare”, a declarat Sorin Grindeanu la Digi24,

Grindeanu: Lașii n-au ce căuta în PSD

În discursul rostit  la Congres, fostul premier Sorin Grindeanu a declarat, referindu-se la faptul că mai mulţi primari şi parlamentari au părăsit partidul, că „laşii nu au ce căuta în viaţa publică şi în mod clar nu au ce căuta în PSD”.

„E timpul să arătăm că PSD nu şi-a pierdut prestigiul, că are cei mai buni oameni care să conducă România, să arătăm că PSD este cel mai bine pregătit partid să conducă ţara, deopotrivă în administraţia locală, cât şi în administraţia centrală. Urmează alegerile locale, avem cei mai buni primari, altfel nu s-ar chinui atât să-i fure de la noi. Cine pleacă acum, că e parlamentar sau ales local, niciodată nu va mai fi un om politic respectat. Laşii nu au ce căuta în viaţa publică şi în mod clar nu au ce căuta în PSD. Aici sunt oameni care au rezistat şi în perioade grele, sunt oameni care nu se apleacă la mâna de arginţi din bugetul statului, aruncaţi de Ludovic Orban”, a afirmat Sorin Grindeanu. 

Când va demisiona Sorin Grindeanu de la ANCOM

Sorin Grindeanu a promis că va respecta legea și va demisiona de la conducerea ANCOM „undeva, în luna septembrie”, pentru că a devenit incompatibil cu această funcție, odată ce a reintrat în politică.

Are la dispoziție 90 de zile să-și rezolve incompatibilitatea, după cum a precizat Sorin Grindeanu la Digi24, care a mai spus că nu a demisionat încă pentru că a așteptat să vadă ce se va întâmpla la Congresul PSD.

Sorin Grindeanu a fost propus în octombrie 2017 la șefia ANCOM de succesorul său de la Palatul Victoria, Mihai Tudose.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri