Surse: Se conturează Guvernul Ludovic Orban. Ce riscă Iohannis și PNL

Adriana Duțulescu Data actualizării: Data publicării:
orban iohannis consiliu pnl - ganea
Inquam Photos/Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis va anunța luni sau marți, după o a doua rundă de consultări cu partidele parlamentare, numele premierului și culoarea politică a viitorului Guvern. Surse apropiate șefului statului au declarat pentru Digi24.ro că acesta ar urma să meargă pe varianta Ludovic Orban - prim-ministru și să pună integral guvernarea în mâinile PNL. 

Consultările desfășurate vineri la Palatul Cotroceni nu au adus un consens în privința organizării alegerilor anticipate solicitate de USR, în condițiile în care, tehnic, acestea sunt foarte dificil de declanșat, dar mai ales în contextul nevoii urgente de a avea un guvern valid care să elaboreze Legea Bugetului pentru anul 2020. 

Aceleași consultări au arătat că singura formațiune parlamentară dispusă să intre la guvernare, în afară de PNL, este cea a fostului președinte, Traian Băsescu, PMP. Klaus Iohannis le-a spus liberalilor că trebuie să ofere unul-două ministere și celor care vor să participe la guvernare, dintre partidele care au ajutat la adoptarea moțiunii de cenzură. Deci, deocamdată, înaintea celei de-a doua runde de consultări, s-ar contura un cabinet PNL-PMP, condus de Ludovic Orban. 

Calendarul dorit pentru instalarea noului guvern este unul strâns, în unele variante prevăzând votul în Parlament chiar la finalul săptămânii viitoare. Noul executiv ar urma, conform declarațiilor lui Ludovic Orban, să fie unul restrâns, cu 15-16 ministere, dar componența și ministerele nu sunt cunoscute. ”Președintele nu va discuta cu Orban despre cum va arăta guvernul decât luni sau marți”, au declarat pentru Digi24.ro surse de la vârful PNL. 

Care sunt riscurile pentru PNL și Iohannis

Intenția președintelui de a da întreaga responsabilitate a guvernării la PNL, la fel ca și posibila nominalizare ca prim-ministru a lui Ludovic Orban implică mai multe riscuri, atât pentru campania lui Iohannis pentru prezidențiale, cât și pentru soarta liberalilor la alegerile locale și parlamentare din 2020.  Există mai multe voci în rândurile PNL dar și în mediile de dreapta, și chiar și în cele ale rivalilor de la USR-PLUS, care s-ar fi așteptat ca noul guvern, care va veni după mandatul dezastruos al Vioricăi Dăncilă, să fie condus de o mână forte, eventual un specialist afiliat liberalilor, care  să să își poată asuma o serie de măsuri impopulare fără ca imaginea PNL să fie afectată de asumarea integrală a deciziilor care trebuie luate pentru a repara greșelile făcute de PSD. 

Exista de altfel o idee înainte de adoptarea moțiunii de cenzură privind posibilitatea cooptării USR-PLUS la guvernare și chiar cedarea funcției de premier către aceste partide, pentru ca liberalii să nu își asume singuri povara măsurilor economice nepopulare care vor veni în lunile următpare, până la alegerile parlamentare și locale. 

S-a renunțat însă la această idee, pentru că ”nu poți să spui unui partid care a stat cinci ani în opoziție să mai aștepte”, după cum explica unul dintre liderii liberali. 

O decizie riscantă, nu doar din cauza capacității PSD de renaște din propria cenușă - cum se vede deja că au reușit baronii locali să repornească motoarele partidului - ci mai ales din cauza loviturilor la care vor fi supuși Klaus Iohannis și PNL din partea rivalilor de la USR. Speciliști în lupte de gherilă, cei de la USR au întotdeauna solicitări ultimative și au anunțat deja că nu vor susține guvernul PNL decât dacă va adopta modificarea legii pentru alegerea primarilor în două tururi, modifocarea Constituției pentru introducerea celebrei ”fără penali” și abrogarea OUG 114. Dintre toate acestea, ultima este cea mai greu de îndeplinit, ea având prevederi legate de creșterea pensiilor, de salarizarea din anumite domenii șamd.

Ce socoteli își fac cei de la USR

Este de așteptat ca astfel de ultimatumuri să vină zilnic de la USR în perioada guvernării PNL. Există diferențe majore de viziune între PNL și USR mai ales în ceea ce privește măsurile economice - PNL vrea menținerea cotei unice, USR vrea impozit zero pe salariul minim - și Executivul liberalilor va avea dificultăți majore în a-și impune măsurile în Parlament, fără negocieri sterile cu adversarii de la USR. 

Cei de la USR au fost dezamăgiți într-o primă fază, după adoptarea moțiunii de cenzură, joia trecută, crezând că președintele Iohannis îi va spulbera, jucând singur pe scenă orice dorește, dar s-au bucurat vineri, după consultări, aflând că vor putea să pună umărul la eșecul guvernului PNL, profitând de vulnerabilitățile politice și de popularitate ale lui Ludovic Orban. 

Liderii Alianței USR-PLUS au calculat, potrivit unor surse din conducerea celor două partide, că, în situația în care în PNL va începe lupta inerentă pentru funcții și în care în Guvern vor fi numite personaje vulnerabile la atacurile lor, există șanse ca în cele 6 săptămâni rămase până la turul al doilea al prezidențialelor, imaginea lui Klaus Iohannis să fie șubrezită, iar până la alegerile locale și parlamentare, șansele PNL de a le câștiga să fie anulate. Ceea ce ar putea să fie un eșec pentru întreaga Dreaptă românească, în condițiile în care ideologia USR încă nu a fost clar definită, fiind catalogată de unii analiști ca fiind mai degrabă de stânga. 

Rareș Bogdan: Drumul spre victorie să nu se frângă înainte de vreme

La Regionala desfășurată duminică la Timișoara, o parte dintre liderii PNL au cerut ca partidul să desemneze în Guvern persoane competente și fără pată, astfel încât să nu fie compromisă guvernarea. 

Rareș Bogdan a cerut chiar ca liberalii să nu îi distrugă lui Klaus Iohannis șansele de a câștiga alegerile prezidențiale. 

”Orice greșeală pe care o faceți, fiecare dintre voi, nu doar guvernul, ne va costa. Klaus Iohannis are acum 50% încredere, vă rog din suflet să nu îi știrbiți încerderea lui Klaus Iohannis. Vă rog din suflet, drumul spre victorie să nu se frângă înainte de vreme”, a spus prim-vicepreședintele PNL. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri