Teodor Meleșcanu și-a șters o postare de pe Facebook referitoare la mutarea ambasadei la Ierusalim

Data actualizării: Data publicării:
melescanu audiat la DNA inquam octav ganea (2)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

O postare în care ministrul de Externe Teodor Meleşcanu preciza că nu s-a luat o decizie privind mutarea ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim şi că se face o analiză a fost ştearsă joi seară de pe contul de Facebook a ministrului.

„Precizez ca nu s-a luat încă o decizie cu privire la mutarea Ambasadei României din Tel Aviv în Ierusalim. 
Ministerul Afacerilor Externe lucrează la o analiză care va conţine argumente pro şi contra pe această temă şi o va prezenta decidenţilor politici (Parlament, Preşedinte si Guvern)”, a scris Meleşcanu pe Facebook.

Ulterior, postarea a fost ştearsă, scrie News.ro.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat dumincă, la Conferinţa Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice mutarea ambasadei României în Israel la Ierusalim. 

„Sunt încântată să anunţ astăzi, în faţa audienţei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toţi actorii constituţionali implicaţi în procesul decizional din ţara mea şi în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României şi Guvernul pe care îl conduc, vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”, a declarat Viorica Dăncilă în aplauzele sălii.

Anul trecut, în iunie, ministrul Teodor Meleșcanu declara că analiza privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim este practic încheiată și va fi prezentată decidenților politici. 

Două luni mai târziu, în august 2018, ministrul de externe declara că Memorandumul pe tema mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim mai are nevoie de semnătura unui singur secretar de stat pentru a fi desecretizat, urmând ca apoi documentul să fie trimis Parlamentului, Administraţiei Prezidenţiale şi prim-ministrului.

Ulterior, în septembrie, ambasadorul palestinian la București spunea că s-au primit asigurări de la cel mai înalt nivel din partea statului român că, în cele din urmă, Bucureştiul nu-şi va muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. „Am discutat cu ministrul de externe Meleșcanu și cu Bogdan Aurescu, din partea președintelui,  și amândoi ne-au dat asigurări că România își respectă în continuare angajamentele față de legea internațională și față de soluția celor două state. Partea română ne-a asigurat de asemenea că dosarul Ierusalim este unul negociabil. Am convenit să lucrăm împreună și să îmbunătățin relațiile bilaterale”, a declarat ambasadorul palestinian la Bucureşti, pentru RFI.

Ministrul Teodor Meleșcanu a însoțit-o pe Viorica Dăncilă în vizita pe care premierul a făcut-o săptămâna trecută la Washington.

Citiți și:  Vizita premierului Dăncilă în SUA: gafe și costuri diplomatice - analiza lui Cristian Diaconescu

Dăncilă: Întâlnirile de la Washington „a repus” România pe hartă. Nu e vina mea că regele Iordaniei nu a mai venit

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri