Viorica Dăncilă anunţă că ambasada României din Israel va fi mutată la Ierusalim

Data actualizării: Data publicării:
Dancila Netanyahu2 guv.ro

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că ambasada României din Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim. Declarația a fost făcută în cadrul unei vizite private din SUA.

„După cum știm, președintele Donald Trump a deschis ambasada Statelor Unite la Ierusalim. Acest pas admirabil și curajos ne-a impresionat pe mine, Guvernul meu și poporul român. Sunt încântată să anunț astăzi, în fața audientei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toți actorii constituționali implicați în procesul decizional din țara mea și în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, și Guvernul pe care-l conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”, a declarat Dăncilă, astăzi.

Prim-ministrul a făcut afirmaţia duminică, la Conferinţa Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), care are loc în Statele Unite ale Americii, unde ea efectuează o vizită de câteva zile.

Citește și Dăncilă: Pensii speciale pentru supravieţuitorii Holocaustului și cetăţenie română pentru evreii ce au părăsit ţara sub comunism

Pe acest subiect au fost contre dure între președintele Klaus Iohannis pe de o parte și PSD și Guvern, anul trecut. Mai mult, liderul PNL, Ludovic Orban, a depus o plângere penală pentru înaltă trădare.

Plângerea a fost depusă pe 17 mai 2018, la Parchetul de pe lângă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) împotriva premierului Viorica Dăncilă, fiind acuzată de Ludovic Orban de uzurparea funcţiei, prezentarea cu rea-credinţă de informaţii preşedintelui României, înaltă trădare şi divulgarea de informaţii secrete de stat, în legătură cu Memorandumul adoptat de Guvern privind mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Plângerea îl vizează şi pe liderul PSD, Liviu Dragnea, acuzat de divulgarea de informaţii secrete de stat, după ce a făcut publice informaţiile referitoare la Memorandumul pe tema mutării ambasadei. Plângerea liderului PNL a ajuns ulterior la DIICOT, după ce Parchetul instanţei supreme şi-a declinat competenţa în acest caz.

În luna octombrie anul trecut, Ministerul Afacerilor Externe a trimis către Guvernul României analiza sa cu privire la efectele mutării ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Analiza conţine atât argumente pro, cât şi argumente contra, a precizat ministrul Teodor Meleşcanu, care însă nu a dorit să spună care este recomandarea MAE.

Citește și

Pașaport diplomatic. Mutarea ambasadei României la Ierusalim, o mișcare ce poate clătina o prietenie

Jerusalem Post: Merkel i-a cerut lui Iohannis să nu mute ambasada României la Ierusalim

Interviu cu Nabil Shaath, consilier al preşedintelui Autorităţii Palestiniene. „Fac un apel să nu mutaţi ambasada”

Sursa: Digi24, Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri