Sari la conținut

Traian Băsescu: Rusia are politici periculoase

„Ştiu că şi unora din România le diplace desemnarea grupării acestora ca fiind teroriste, dar atât timp cât aceste grupări iau ostatici reprezentanţi OSCE, fac ziduri vii din populaţie, jefuiesc, nu pot fi decât teroriste. Nu putem să menţinem tipul de relaţie NATO - Federaţia Rusă ca şi până acum. Se dovedeşte că Federaţia Rusă are politici care periclitează securitatea statelor din regiune”, a declarat Traian Băsescu.

Traian Băsescu participă, astăzi, la reuniunea liderilor Europei Centrale şi de Est, la Varşovia.

Președintele Traian Băsescu a declarat ieri că principalii vinovați de conflictul din Ucraina sunt „teroriștii care ocupă Donețk și Lugansk”, dar și Federația Rusă, care a devenit „un partener al acestor teroriști”.

Primii responsabili sunt teroriștii care acum ocupă Donețkul si Luganskul. Și, în mod egal, responsabilitatea aparține Rusiei, pentru că Rusia, îmi pare rău să o spun și am responsabilitatea greutății afirmațiilor, a devenit un partener al acestor teroriști, prin sprijin politic, sprijin cu personal calificat, cu armament de toate categoriile, inclusiv greu”, a declarat Traian Băsescu.

În opinia noastră, Federația Rusă este un partener al acestor teroriști prin acțiunile pe care le întreprinde”, a adăugat șeful statului.

Acesta a arătat cu degetul spre Moscova și în privința tragediei aviatice în care a fost implicat avionul Malaysia Airlines, apreciind că Rusia este „parte a actului terorist”.

În ceea ce privește actul terorist care a dus la uciderea a 298 de oameni, responsabilitatea, în urma analizei și informațiilor pe care le avem, responsabilitatea aparține direct grupării teroriste din estul Ucrainei, care a executat lovitura. În mod egal, Federația Rusă, care a pus la dispoziție specialiști și echipamentul necesar, este parte a actului terorist”, a arătat președintele.

Traian Băsescu a mai spus că europenii s-au lăsat conduși de interesele economice în relația cu Rusia.

Cu certitudine, argumentele economice sunt foarte importante, dar în Uniunea Europeană vorbim de valori. Orice politician european va vorbi despre valori. Aș vrea să știu care este cea mai mare valoare a UE. Nu cumva este cetățeanul? Nu cumva este siguranța cetățeanului?”, a spus el.

Președintele a criticat atitudinea statelor membre UE față de Rusia și faptul că nu au fost impuse până acum sancțiuni mai dure.

Pentru că nu l-am descurajat la timp pe Putin, pentru că în estul Europei se desfășoară un conflict alimentat de Federația Rusă politic, cu oameni și echipamente, joi după-amiaza au murit 192 de olandezi. Oare noi, în Consiliu, dacă eram fermi, n-am fi putut lua măsurile de descurajare în timp util?”, a spus el.

„Azi e Ucraina, se ajunge la granița balticilor, a Poloniei, a României. Avem riscul să fie mai importante comandamentele economice decât solidaritatea cu statele din flancul estic?Cred că Europa trebuie să vină în practică la valoarea ei reală plecând de la cea mai mare valoare, oamenii, a adăugat Traian Băsescu.

A aplica cu mănuși sancțiunile din etapa a treia e o eroare, cu cât întârziem mai mult, cu atât vom plăti mai scump neluarea măsurilor de stopare a entuziasmului lui Putin de a recuceri imperiul URSS”, a mai spus președintele.