UDMR rămâne la guvernare. Kelemen Hunor pleacă din Executiv

Data publicării:
kelemen hunor foto udmr 2 -1

Kelemen Hunor va demisiona din funcţiile de vicepremier şi de ministru al Culturii. 

După discuţiile de miercuri cu premierul, am decis că UDMR rămâne în guvernare şi eu o să mă retrag în zilele următoare. O să îmi dau demisia din funcţia de ministru al Culturii şi de vicepremier”, a anunţat Kelemen Hunor. 

Nu pot să fiu şi în Guvern şi parte a procesului (n.r. - procesul de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene) din partea iniţiatorilor”, a adăugat Kelemen, precizând că această soluţie a fost agreată şi de colegii săi din Consiliul Permanent al UDMR.

Kelemen Hunor a precizat că miercuri a avut mai multe discuţii cu premierul Victor Ponta, ajungând încă de atunci la „o soluţie, la un compromis”, „un pas important atât în ceea ce priveşte poziţia premierului, cât şi posibilitatea de a purta un dialog constructiv, corect”.

Liderul UDMR a explicat că el şi premierul Victor Ponta au ajuns la concluzia că în subiectul privind iniţiativa cetăţenească referitoare la minorităţi poziţia statului român nu poate fi stabilită de un singur minister, fiind necesară implicarea mai multor instituţii, inclusiv a Parlamentului. Prin urmare, din toamnă acest subiect va fi dezbătut în comisiile parlamentare, inclusiv cu specialişti străini, a mai spus Kelemen.

Până când aceste dezbateri nu se vor finaliza, România nu va înainta alte documente către Curtea de la Luxemburg (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene - n.r.). Nu se retrage România din proces, dar nu va dezvolta poziţia României”, a anunţat liderul UDMR.

Este un compromis, este o soluţie de dialog şi eu salut această poziţie a primului ministru şi consider că arată o deschidere şi respect faţă de ceea ce eu am cerut”, a mai afirmat Kelemen Hunor.

Liderii Uniunii s-au reunit într-o şedinţă, la Cluj, pentru a stabili ce condiţii îi pun lui Victor Ponta ca să continue colaborarea. Dezbaterile au loc pe fondul tensiunilor apărute în coaliție după ce Ministerul de Externe Român a făcut o intervenţie într-un proces la Curtea Europeană de Justiţie, unde maghiarii au contestat o decizie a Comisiei Europene privind drepturile minorităţilor. 

Traian Băsescu a declarat ieri pentru Digi24 că, în opinia sa, UDMR nu va ieşi de la guvernare. "Le ştiu tradiţia şi modul cum gândesc", a spus şeful statului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri