UDMR se opune deciziei „ridicole” a Bucureştiului de a respinge deschiderea unor birouri consulare. Cum reacționează MAE

Data publicării:
MAE sigla 1

Peter Kovacs a declarat vineri că liderii de la minister nu au discutat această problemă cu UDMR, un motiv în plus ca aceştia să-şi reconsidere decizia. El a apreciat că respingerea solicitării Ungariei în baza principiilor reciprocităţii şi proporţionalităţii este „ridicolă”.

„Comunitatea de 1,3 milioane de etnici maghiari din România nu se poate compara cu cele câteva mii de etnici români care trăiesc în Ungaria. Când este vorba despre relaţiile ungaro-române, ar fi frumos dacă ministrul român de externe Titus Corlăţean şi-ar aminti că faptele vorbesc mai puternic decât vorbele”, a declarat Peter Kovacs, potrivit Mediafax. 

MAE consideră "lipsite de obiect" declaraţiile secretarului general UDMR acordate MTI pe tema deschiderii unor noi consulate ale Ungariei în România, menţionând nu există o practică în materie şi nici o obligaţie legală pentru minister de a se consulta cu partidele în chestiuni de natură consulară.

Biroul de presă al MAE a transmis, sâmbătă, o serie de precizări ale secretarului de stat pentru afaceri politice şi relaţia cu Parlamentul, Radu Podgorean, referitoare la declaraţiile secretarului general al UDMR acordate MTI.

„Chestiunea stabilirii şi menţinerii de relaţii consulare de către România cu alte state este, potrivit legii, de competenţa Ministerului Afacerilor Externe, care are sarcina realizării politicii externe a statului român. Deschiderea de noi oficii consulare pe teritoriul României face obiectului dialogului direct între ministerele de externe român şi al statului interesat”, spune Radu Podgorean.

„Referirea la comunitatea numeroasă a maghiarilor din România prin raportare la comunitatea etnicilor români care trăiesc în Ungaria este una incorectă, întreţinând, voit sau nu, o confuzie care nu are menirea de a contribui la dezvoltarea în continuare, în spirit european, a relaţiilor privilegiate între două state membre UE, precum este cazul României şi Ungariei. Interesele maghiarilor din România sunt reprezentate de statul ai cărui cetăţeni sunt, adică de România”, adaugă Radu Podgorean, conform comunicatului.

„Întrucât nu există o practică în materie şi nici o obligaţie constituţională/legală pentru MAE de a se consulta cu partidele politice în chestiuni de natură consulară şi având în vedere faptul că partidele politice, parlamentare sau nu, nu au comptenenţe în a asigura reprezentarea diplomatică şi consulară a României faţă de parteneri externi, Ministerul Afacerilor Externe consideră declaraţiile sus menţionate drept lipsite de obiect”, menţionează sursa citată.

România a respins joi solicitarea Ungariei de a deschide două noi birouri consulare pe teritoriul său. O purtătoare de cuvânt a Ministerului ungar de Externe, Anna Nagy, a catalogat decizia ca fiind de "neînţeles" şi contrară practicilor europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri