Exclusiv Viorica Dăncilă nu se consideră vinovată pentru eșec și spune că numai Congresul o poate schimba din funcție

Data actualizării: Data publicării:
Viorica Dăncilă a acordat un interviu Digi24 după pierderea alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2019
Viorica Dăncilă, candidatul PSD, a acordat un interviu Digi24 după pierderea alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2019

Viorica Dăncilă, candidatul PSD care a pierdut duminică în fața lui Klaus Iohannis, candidatul PNL, înregistrând un scor record negativ pentru partidul său la un scrutin prezidențial, nu se consideră vinovată pentru acest eșec și crede că numai un Congres al partidului o poate schimba din funcția de președinte al social-democraților. Într-un interviu acordat Digi24, fostul premier spune că i-a fost imposibil ca numai în cinci luni să recupereze pierderea de popularitate suferită de partidul său, în ciuda faptului că a avut o guvernare bună, în care a mărit pensii și salarii. Pe de altă parte, sugerează că o parte din vină aparține și liderilor din teritoriu și spune că trebuie să se facă o analiză.

Întrebată dacă își depune mandatul de lider PSD, Viorica Dăncilă a spus: „Dacă partidul consideră necesar că trebuie să schimbe liderul, facem un Congres, dar eu nu cred că se va ajunge acolo”. 

„Poate au votat și partidul, dar eu sunt convinsă că mulți au votat Viorica Dăncilă”, a mai spus ea.

Viorica Dăncilă nu se consideră însă vinovată pentru scorul negativ înregistrat, ci, dimpotrivă, se felicită că a reușit să atingă câștige voturile pe care PSD le-a avut la alegerile parlamentare din 2016. Pe de altă parte, în condițiile în care numai în cinci județe l-a surclasat pe Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă spune că e nevoie de o analiză în partid, pentru a vedea de ce a pierdut în județe în care în mod normal PSD nu pierdea.

Județele Dolj și Vaslui sunt, cu precădere, fiefuri importante pe care Viorica Dăncilă le-a pierdut.

Ea a subliniat că a avut o sarcină foarte grea, din momentul în care a preluat conducerea partidului, având de refăcut imaginea proastă a social-democraților. A candidat pentru că partidul a cerut-o, și-ar fi dorit să câștige, dar cinci luni (de la alegerile europarlamentare, pierdute categoric de PSD) a fost prea puțin timp pentru a reuși să schimbe în mod semnificativ opinia alegătorilor. Consideră însă că a muncit foarte mult și a avut o guvernare bună, iar acum obiectivul trebuie să fie câștigarea alegerilor locale.

Liderul PSD a recunoscut că președintele în exercițiu, Klaus Iohannis, contracandidatul său, a câștigat cu un scor foarte mare și a spus că îl va felicita. Nu a făcut-o până acum pentru că a așteptat rezultatul final al numărării voturilor.

Principalele declarații:

De ce a candidat

„Trebuie să vedem și de unde am pornit, pentru că dacă la celelalte alegeri prezidențiale aveam candidați care au fost liderii partidului un an-doi, aveam organizațiile foarte bine consolidate, era liniște în PSD, când a candidat dl Ponta chiar era premierul României și președintele partidului de mai mulți ani de zile, acum am preluat acest partid după alegerile europarlamentare, un partid cu un scor foarte mic, 22 la sută, scor care a scăzut pe urmă, a mers spre 17 la sută, am preluat un partid după ce președintele partidului a fost arestat, cu mai multe grupări în partid, pentru că așa se întâmplă în fiecare partid politic, am avut un Congres pe 29 iunie, deci de la 1 iulie am început efectiv să lucrăm și să ne consolidăm după alegerile europarlamentare. A trebuit să vedem unde am greșit, cum ne organizăm, cum facem comunicarea, astfel încât să putem să ne recâștigăm electoratul. Pentru mine nu a fost ușor, a fost o perioadă foarte grea, gândiți-vă că au fost 4 - 5 luni de zile în care a trebuit să consolidez foarte tare și partidul, să merg și să candidez, pentru că eram și președintele partidului și poate mulți s-au întrebat de ce am candidat, de ce nu am lăsat un alt lider să candideze.  Una - pentru că partidul nu a vrut acest lucru, al doilea lucru - pentru că trebuia să creștem procentul de încredere pentru PSD, pentru că urmau pe urmă alegerile locale și alegerile parlamentare. Deci, cred că au fost destul lucruri și destule obstacole pentru PSD în acest an. Mi-ar fi plăcut să câștig alegerile prezidențiale, dar votul cetățenilor și încrederea trebuie totdeauna respectate. Dar am obținut un număr de voturi egal cu cel de la alegerile parlamentare din 2016, ceea ce ne dă puteri pentru alegerile locale și alegerile parlamentare”.

Despre pedepsirea filialelor care nu au realizat obiectivul pentru alegerilor:

„Nu, nu aș merge pe decont, într-adevăr, dacă în turul 1 am avut 10 județe în care am câștigat acum avem doar 5, dar nu aș merge pe decont, pentru că dacă stăm numai să decontăm și să avem răfuieli la centru sau în județe, nu ar fi o abordare constructivă. 

E foarte important să facem o analiză, unde s-a greșit în fiecare județ, unde nu se mai poate face nimic și acolo trebuie să luăm măsuri, de ce s-a pierdut în anumite județe, unde s-a greșit la nivel de centru, trebuie toți să ne asumăm lucrurile, să avem o discuție sinceră, fără patimă, astfel încât să putem să remediem din toate aceste neajunsuri și să fim foarte pregătiți pentru alegerile locale”.

Partidul nu a cruțat niciun lider care a pierdut alegerile. Ce soartă va avea Viorica Dăncilă?

„Vom vedea. Vom avea o discuție în Comitetul Executiv Național. Dacă într-adevăr liderii consideră că faptul că am dus partidul la 30 și ceva la sută, totuși sunt 3,3 milioane de voturi, dacă liderii consideră că e vina președintelui partidului pentru că nu s-a câștigat decât în 5 județe, atunci vom face un congres și vom vedea ce se va întâmpla. Dar nu vreau să plec de la reaua-credință a colegilor mei din teritoriu, ci de la un sentiment de unitate și echilibru pe care cred eu că l-am adus în partid și să găsim toate acele metode care să ne ajute să ne consolid poziția, astfel încât să câștigăm alegerile locale și să obținem cel puțin scorul de acum la alegerile parlamentare, pentru că acest lucru ne-ar permite să intrăm la guvernare”.

Despre demisie și responsabilizarea liderilor din teritoriu

Un vot în cex vă va determina să vă puneți mandatul pe masă? a fost întrebată Viorica Dăncilă.

„Nu vreau să iau în considerare acest lucru. Congresul. M-a ales Congresul, tot el să dea jos președintele partidului. De ce fac asta? Nu pentru că trebuie să stau într-un anumit scaun, dar nu vreau să-i dezamăgesc pe cei care au crezut în mine, pe cei care m-au votat acum. Poate au votat și partidul, dar eu sunt convinsă că mulți au votat Viorica Dăncilă. Am promis că nu o să-i dezamăgesc pe cei care au avut încredere în mine. Am spus că eu cred în Dumnezeu și mi-e teamă de cei pe care i-aș putea dezamăgi. Dacă partidul consideră necesar că trebuie să schimbe liderul partidului, facem un congres, de comun acord stabilim și atunci îl schimb, așa cum este statutar. Dar nu cred că se va ajunge până aici”.

„Prima dată, trebuie să-și asume cei care au pierdut, pentru că președintele partidului nu poate câștiga dacă se pierde în teritoriu și de aceea am spus că trebuie o asumare colectivă, o asumare a celor care au pierdut în teritoriu, să vedem de ce au pierdut, care a fost situația, pentru că am pierdut în județe în care nu pierdeam până acum, să vedem de ce s-a pierdut acolo. Eu nu spun că e vina liderului partidului, dar ceva s-a întâmplat. Să vedem care este situația și după acea luăm deciziile în CEx”.


Eu cred că colegii din teritoriu nu au tras pentru mine. Fiecare trebuia să tragă pentru partid. Eu cred că nu e o luptă în nume propriu, pentru că atunci ar fi foarte bine. Ar spune că Dăncilă are 3,3 milioane de voturi și aș fi un om foarte apreciat de electorat. Dar este o muncă de echipă și e necesară implicarea tuturor, cum și eu ca președinte de partid trebuie să mă implic pentru fiecare primar care va candida în țară. Trebuie să merg în teritoriu, să fiu alături de ei. Asta înseamnă munca de echipă și dacă nu înțelegem că este o muncă de echipă, atunci nu avem decât să ne văităm că nu obținem rezultatele pe care ni le dorim”.

De ce PSD tot pierde alegerile?

„Nu aș putea să spun acum la modul general, pot să spun ceea ce s-a întâmplat cu mine. A fost imposibil în 5 luni de zile să putem să schimbăm atât de mult opinia cetățenilor. Consider că am avut o guvernare eficientă, am luat foarte multe măsuri bune pentru oameni, dar probabil îmi trebuia mai mult timp ca să am o organizare cum ar fi trebuit din punct de vedere al partidului, din punct de vedere al strategiei de a câștiga, o strategie nu numai la nivel național, ci pornind de la comunitate, la județ și apoi la nivel național”.

Citiți și:  Noaptea fețelor lungi la PSD. Baronii își ascut cuțitele, Dăncilă are zilele numărate la șefia partidului

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri