Protocol după model elvețian pentru cine se salvează și cine nu. Colegiul Medicilor: Cred că experții lucrează deja la așa ceva

Data actualizării: Data publicării:
spital urgente ambulanta
Nouă spitale şi Ambulanţa asigură asistenţa medicală de urgenţă în Capitală de Sfântul Andrei şi 1 Decembrie. Foto: Profimedia

Numărul paturilor libere din ATI este din ce in ce mai mic, iar preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, spune că trebuie actualizate criteriile de selecţie a pacienţilor. El precizează că în România profesează 55.000 de medici, din care mai mult de jumătate sunt în numai șase oraşe.

Reporter: Ați văzut în spațiul public mulți colegi se tem că vor fi nevoiți să aleagă cine să ajungă în AȚI și cine nu. Știți dacă România ar trebui să aibă aceste criterii făcute?

Daniel Coriu: Nu medicul trebuie să aleagă, să aibă decizia cine trăiește și cine moare. Legiuitorul prin experții săi trebuie să găsească un algoritm, criterii după care să se facă acest lucru, criterii transparente, nediscriminatorii, legate strict de starea de sănătate.

Reporter: Este momentul să avem aceste criterii făcute?

Daniel Coriu: Eu cred că deja experții din Ministerul Sănătății lucrează la așa ceva.

Reporter: Când vor apărea?

Daniel Coriu: În momentul în care medicul va avea astfel de criterii, le va urma. De altfel, în ATI există de foarte mulți ani un ordin de ministru în care există criterii de selecție a pacienților care sunt admiși în terapie intensivă. Există, dar cumva trebuie reunite comisiile de experți și să ajungă la un consens.

Reporter: Știți care sunt?

Daniel Coriu: Nu vă pot da prea multe informații, e bine să îi întrebăm pe cei din comisia de specialitate.

Citiți și:

Elveția, gata să pună în aplicare un plan medical dramatic. Renunță la resuscitări, pacienții vârstnici nu vor mai fi duși la reanimare

Reporter: Care este părerea dumneavoastră despre aceste restricții și cum au fost ele luate?

Daniel Coriu:  Este o reacție corectă, ușor tardivă. Cred că ar fi trebuit să se fi luat puțin mai demult, poate o săptămână-două.

Reporter: Atunci nu am fi ajuns la acest număr mare de cazuri?

Daniel Coriu: Mi-e greu să vă spun, dar, din păcate, aici ne aflăm. Vedem evoluția, ne apropiem de 10.000 de cazuri, deci înseamnă că ceva nu a mers.

 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri