Rafila: Voiculescu a spus că numărul de morți e raportat greșit, dar că nu are dovezi. O diversiune pe care o practică de mult timp

Data publicării:
Alexandru Rafila face declarații.
Alexandru Rafila. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Alexandru Rafila a comentat la Digi24 afirmațiile lui Vlad Voiculescu cu privire la raportarea eronată a numărului de morți COVID. „Domnul Voiculescu a spus că cifrele nu sunt adevărate, după care a spus că nu are nicio dovadă în acest sens”, a declarat medicul. „Este aceeași diversiune pe care o practică dânsul de foarte mult timp”, a mai adăugat Alexandru Rafila.

Andreea Dumitrescu, jurnalist Digi24: Am văzut astăzi o serie de critici ale domnului Vlad Voiculescu la adresa sistemului sanitar, cât și referiri la politizarea acestuia. Am văzut ridicarea unei probleme extrem de serioase, și anume faptul că numărul deceselor nu ar fi raportat corect, în contextul epidemiei de COVID-19.

Alexandru Rafila: Nici domnul ministru Vlad Voiculescu nu știe. Dânsul a spus că numărul de morți este necloncudent, că cifrele nu sunt adevărate, și așa mai departe, după care a spus că nu are nicio dovadă în acest sens.

Deci este aceeași diversiune pe care o practică dânsul de foarte mult timp. Se victimizează. Aduce în discuție subiecte care nu au legătură cu gestionarea eficientă a pandemiei. Așa a făcut și în perioada ministeriatului, și încearcă să ducă atenția opiniei publice în alte zone.

Lipsa de asumare, probabil, a fost încununată de conferința de presă de astăzi, când a introdus în ecuație nu numai greaua moștenire, ci și persoana prim-ministrului, dar, mă rog, nu e treaba mea, nu facem parte din aceeași coaliție.

Rafila: Trebuie să existe o explicație din partea domnului fost ministru Voiculescu. Toate aceste informații se strâng la MS, aflat în directa sa subordine 

Este evident, nu a venit cu niciun fel de soluție, iar referirile (la numărul de morți raportat greșit - n.red.) mi se par foarte grave. Cred că Parchetul ar trebui să se autosesizeze la aceste declarații, dacă este așa.

Dacă nu este așa, trebuie să existe o explicație din partea domnului fost ministru Voiculescu, de ce le-a făcut, mai ales că centrul de comandă, unde se strâng toate aceste informații, este la Ministerul Sănătății, în directa sa subordine, și lucrează angajații Ministerului Sănătății acolo. Așa că, ideea asta că nu a documentat, dar a declarat, mi se pare absolut neserioasă.

Andreea Dumitrescu: Acum ar trebui să vină cu răspunsuri premierul Florin Cîțu, în urma acestor probleme ridicate de Vlad Voiculescu, sau vicepremierul Dan Barna?

Alexandru Rafila: Acum, e un paradox aici. Paradoxul este că domnul Barna răspunde de Ministerul Sănătății în calitate de vicepremier, domnul Florin Cîțu este prim-ministru și ministru interimar la Sănătate. Așa că este o ecuație greu de rezolvat în acest moment.

Rafila: Furnizarea de cifre eronate poate să constituie și o faptă penală

Probabil că după ce va exista un ministru numit la Sănătate, lucrurile astea se vor putea clarifica, dar cum spuneam, furnizarea de cifre eronate, sau posibilitatea ca aceste cifre să fi fost eronate – desigur, în mod semnificativ, nu dacă există plus, minus unu, că genul ăsta de erori sunt posibile – acest lucru trebuie investigat. Noi am propus o comisie parlamentară în acest sens. Sper că de data aceasta inițiativa să treacă și să se înființeze această comisie.

Cum spuneam, inducerea în eroare a opiniei publice, și eventual luarea unor decizii bazându-ne pe cifre eronate poate să constituie și o faptă penală, și atunci Parchetul ar putea să se sesizeze. Eu nu sunt procuror, dar în momentul în care vor exista declarații scrise și semnate de cei care au spus acestelucruri, și se vor verifica datele la minister sau la alte instituții, procurorii pot să dea o anumite încadrare și să cheme persoanele responsabile.

Voiculescu, despre Rafila: El este una dintre marile dezamăgiri pentru mine. Eu i-am prelungit reprezentarea la OMS

Vlad Voiculescu s-a declarat dezamăgit de profesorul Alexandru Rafila, după ce acesta a lansat o serie de acuzații la adresa Ministerului Sănătății și, implicit, a sa.

Domnul profesor Rafila este una dintre marile dezamăgiri pentru mine personal. Nu ne cunoaștem de ieri, de azi. Am fost cel care i-a prelungit sau l-a numit reprezentant la OMS, în 2016”, a declarat Vlad Voiculescu.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri