Rusia încearcă să recruteze 1.500 de deținuți pentru armata de mercenari Wagner, pentru a-i trimite în Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
deținuți într-o închisoare din Rusia
Deținuți dintr-o închisoare din Federația Rusă. Foto: Profimedia Images

Grupul Wagner, armata de mercenari a lui Putin, încearcă să recruteze peste 1.500 de deținuți din închisorile Federației Ruse, pentru a-i trimite pe frontul din Ucraina. Mulți deținuți refuză însă această ofertă, a declarat luni un oficial al Pentagonului, citat de Reuters.

„Din informațiile noastre, Wagner suferă pierderi grele în Ucraina, în special în rândul luptătorilor tineri și fără experiență”, a declarat oficialul american al cărui nume nu a fost făcut public.

Conform Pentagonului, Rusia a pierdut până acum în Ucraina între 70.000 - 80.000 de militari (morți și răniți).

Recent, șeful grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, poreclit „Bucătarul lui Putin”, a fost filmat în timp ce făcea turul unei închisori din Rusia, în căutare de deținuți care să fie recrutați în armata rusă pentru a fi trimiși să lupte pe frontul din Ucraina.

Într-o declarație publicată pe rețelele sociale după ce imaginile din închisoare au devenit virale, Prigojin a spus că, dacă ar fi în detenție, ar „fi un vis” să se alăture grupului Wagner pentru „a plăti datoria față de Patria Mamă”.

Prigojin le-a transmis un mesaj și celor care nu vor ca pe front să lupte mercenari sau prizonieri: „Fie e o companie militară privată cu deținuți, fie sunt copiii voștri. Voi decideți!”.

Videoclipul confirmă suspiciunile care au apărut în urmă cu mai mult timp că Rusia speră să-și sporească efectivele militare recrutând deținuți. Legea rusă nu permite eliberarea acestora în schimbul serviciului militar sau activării ca mercenar, dar Prigojin i-a asigurat în videoclip că „nimeni nu se întoarce după gratii” dacă luptă cu gruparea Wagner. „Dacă servești șase luni, ești liber”, a spus el.

Concomitent, Prigojin i-a avertizat pe potențialii recruți care iau în calcul dezertarea: „Dacă ajungeți în Ucraina și decideți că nu este pentru voi, vă vom executa”.

În luna iulie, ministerul britanic al Apărării semnala că Rusia a trimis mercenari pe linia frontului din Ucraina, un semn clar al lipsei de infanteriști din armata regulată. Astfel, Rusia a început să se bazeze tot mai mult pe luptătorii companiei militare private Wagner pentru a îndeplini sarcini pe linia frontului, ceea ce arată presiunea sub care se află armată rusă în războiul prelungit din Ucraina.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri