A doua opinie medicală pentru pacienții cu afecțiuni grave

Data actualizării: Data publicării:
Second Opinion SANADOR Articol susținut de SANADOR

Diagnosticarea unei patologii grave poate avea un impact emoțional foarte mare asupra oricărui pacient. Dorința acestuia de a obține o a doua opinie medicală este firească, total îndreptățită și de înțeles. Pacientul nu solicită second opinion pentru că nu ar avea încredere în medicul sau în echipa medicală care au formulat diagnosticul inițial și au propus strategia terapeutică inițială, ci mai degrabă își dorește o confirmare a diagnosticului și a metodelor de tratament recomandate, pentru un prognostic terapeutic cât mai bun.

Second opinion este un tip de consultație la care apelează cel mai frecvent pacienții oncologici. Aflați în fața unei patologii cu risc vital, aceștia vor, pe bună dreptate, să beneficieze de cea mai experimentată echipă medicală și cele mai performante echipamente medicale, pentru cele mai bune opțiuni terapeutice.

Tendința actuală este ca pacientul să fie orientat pentru second opinion către echipe medicale multidisciplinare, având în vedere că acestea sunt alcătuite din medici cu specialități medicale complementare și pot găsi împreună soluții mai eficiente decât cele oferite individual.

Nu de puține ori, pacienții caută să obțină o a doua opinie abia după ce terapia inițială nu a dat rezultatele așteptate. Din păcate, pe măsură ce boala avansează, resursele terapeutice se epuizează, iar eventualele beneficii ale unei a doua opinii sunt considerabil diminuate. Din acest motiv, second opinion ar trebui solicitat imediat după aflarea diagnosticului inițial.

Centrul Oncologic SANADOR pune la dispoziția pacienților cu neoplazii, aflați la primul consult sau în căutarea în căutarea celei de-a doua opinii medicale, mai multe resurse medicale valoroase prin care aceștia pot beneficia de cea mai bună variantă de diagnostic și tratament.

Cazurile medicale complexe care ajung în atenția specialiștilor SANADOR sunt analizate în cadrul unor întruniri de Tumor Board, la care participă medici cu experiență remarcabilă și rezultate de succes, din arii medicale de interes complementare (oncologie medicală, radioterapie, chirurgie oncologică, radiologie-imagistică medicală și altele, după caz).

Aceștia vor analiza raportul medical, diagnosticul și strategia terapeutică primite inițial de pacient și vor căuta cea mai bună recomandare pentru acesta. Dacă vor considera necesare mai multe detalii legate de tipologia și stadialitatea bolii, medicii pot solicita investigații de diagnostic suplimentare.

Centrul Oncologic SANADOR deține un departament complet de medicină nucleară și oferă servicii de imagistică medicală avansată astfel încât diagnosticul, crucial pentru diagnostic și pentru urmărirea tratamentului.

SPECT-CT și scintigrafie, pentru a identifica modificări la nivel celular încă din stadiu incipient, cu echipamentul Siemens Symbia Intevo Bold;

PET-CT, cea mai modernă metodă de imagistică nucleară disponibilă în domeniul medical, cu echipamentul Siemens Biograph Horizon 3R;

Tomografie computerizată cu Philips Big Bore 4D, primul computer tomograf din lume specializat în radioterapie;

Decizia finală asupra tratamentului va fi luată împreună cu pacientul, după ce îi sunt prezentate opțiunile disponibile, cu avantajele și limitările lor.

Fiecare pacient diagnosticat cu o patologie cu risc vital, și nu numai, ar trebui să exploreze și opțiunea unei a doua opinii medicale, fără teama că medicul curant ar putea fi jignit de gestul său.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri