Boala care ucide din cauza rușinii. Este a doua cauză de mortalitate în România

Data actualizării: Data publicării:
medic

Cancerului de colon şi rect este a doua cauză de mortalitate în România, iar numărul deceselor este din ce în ce mai mare. Specialiștii spun că numeroși oameni își pierd viața pentru că le este rușine să meargă la medic. Ca să îi ajute pe aceștia, o asociaţie de pacienţi a adus pentru prima dată în România teste care pot fi făcute acasă. În funcţie de rezultatul testelor, poţi să ştii dacă este cazul să mergi la medic.

Alina Comănescu, "Sănătate pentru comunitate": Este un test care poate fi făcut acasă dacă există aceste sângerari oculte, pacientul urmează să treacă prin endo sau colonoscopie. Cancerul colorectal, mai ales, în România, omoară mai ales din cauza rușinii, pentru că îți e rușine să mergi la medic.

1.500 de teste gratuite sunt disponibile la Bucureşti pentru persoane de peste 55 de ani. Ca să le primească, trebuie să lase o cerere însoţită de copia actului de identitate la Centrul pentru Seniori, de pe Bulevardul Basarabia numărul 37-39. Dacă este descoperit la timp, la cancerul de colon şi rect...

Dan Jinga, medic oncolog: Primele 3 stadii 0,1 și 2 sunt considerate curabile, nu au nevoie de citostatice.

Anul trecut au fost depistaţi peste 83.000 de oameni cu cancer colorectal şi s-au înregistrat mai mult de 50.000 de decese provocate de această maladie. În 30% dintre cazuri, boala apare pe fond genetic, dar mulţi ajung să sufere şi din cauza alimentelor de proastă calitate.

Victor Stoica, medic gastroenterolog: Abundența aceasta de alimente înalt procesate, carbohidrați, conservanți, pot duce la cancer de colon.

Tratarea cancerului colorectal este costisitoare. În fază incipientă, ar putea costa echivalentul a 4.000 de euro, cu 90% şanse de supravieţuire. În stadiul 4, lucrurile se complică. Şansele scad la 10 procente, iar costul urcă la 40.000 de euro.

Editor web: Alina Popescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri