Crampele musculare și senzația de picioare „reci” pot ascunde o boală invalidantă

Data publicării:
22.05 Articol sustinut de SANADOR

Amorțeala și senzația de răceală și de slăbiciune în picioare, precum și crampele musculare la nivelul gambei, apărute în urma unor activități simple, cum ar fi mersul pe jos sau urcatul scărilor, pot fi semnale de alarmă pentru apariția unei boli grave – boala arterială periferică.

Afecțiunea, care poate reduce semnificativ calitatea vieții pacientului, are drept simptom tipic claudicația intermitentă. Pacienții resimt o senzație de disconfort, crampe sau durere în gamba afectată, simptomele fiind accentuate de mișcare și ameliorate prin repaus. În plus, claudicația poate fi însoțită și de senzația de picioare „reci”, de paloare sau de cianoza tegumentelor, precum și de formarea unor leziuni care se vindecă greu sau nu se vindecă deloc. Imediat ce apar aceste semnale de alarmă, este indicată programarea la un consult de cardiologie, pentru stabilirea din timp a diagnosticului și recomandarea tratamentului adecvat.

În boala arterială periferică, arterele îngustate din cauza depunerilor de colesterol și calciu reduc fluxul de sânge către brațe ori picioare, fiind o consecință a aterosclerozei. Arterele care vascularizează membrele se vor îngusta progresiv, până la un prag critic, declanșând ischemia membrelor inferioare sau superioare. Dacă nu se intervine prompt și adecvat, boala poate evolua către necroza membrelor, ajungându-se până la amputația acestora.

Printre cei mai importanți factori de risc în evoluția accelerată a bolii se numără fumatul, diabetul zaharat și dislipidemia, la care se adaugă obezitatea și sedentarismul, de aceea primul pas al tratamentului implică schimbarea stilului de viață. Pacientul va fi sfătuit să facă mai multă mișcare, să adopte o dietă echilibrată, bogată în pește, legume și fructe proaspete, să reducă consumul de grăsimi și, mai ales, să renunțe la fumat. Renunțarea la acest obicei nociv este esențială, întrucât există anumite forme ale acestei afecțiuni, cum este boala Burger, în care, dacă nu se renunță la fumat, se ajunge în mod inevitabil la amputație.

Toți pacienții cu boală arterială periferică necesită medicație antihipertensivă, în caz de hipertensiune arterială asociată, tratament antiplachetar și cu statine pentru tratamentul aterosclerozei și dislipidemiei, iar la pacienții revascularizați chirurgical, cu bypass venos sau prostetic, se ia în calcul și tratamentul anticoagulant oral.

Revascularizarea reprezintă o opțiune terapeutică numai dacă măsurile legate de schimbarea stilului de viață și cele medicamentoase nu au dat roade. Astfel, poate fi indicată o procedură endovasculară, care permite deblocarea arterei îngustate, pentru o circulație sanguină normală, sau realizarea unui bypass arterial, printr-o intervenție de chirurgie vasculară. În ceea ce privește îngrijirea pacienților aflați în stare gravă, cu ischemie critică de membru inferior, aceasta trebuie să includă atât revascularizarea (prin angioplastie sau bypass), cât și tratament pentru vindecarea plăgii și medicație pentru prevenirea ischemiei.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu boală arterială periferică au acces la tehnologii avansate pentru diagnostic precoce și tratament modern. Medicii de elită din Echipa Vasculară, formată din specialiști în Cardiologie intervențională și Chirurgie vasculară, le asigură pacienților cele mai avansate tipuri de tratament – endarterectomii, embolectomii, proceduri de revascularizare, distrugere endovasculară, precum și aspirația trombilor.

Pentru diagnosticul de certitudine al afecțiunii este indicată arteriografia, iar procedurile terapeutice moderne realizate la Spitalul Clinic SANADOR includ AngioJet pentru tromboza venoasă profundă și JetStream pentru calcificările intravasculare. Ambele sunt proceduri endovasculare, realizate în Laboratorul de Cateterism, cu ajutorul unor angiografe performante, Philips Azurion 7, cu rol important în diagnosticul și tratamentul bolilor vasculare periferice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri