Încă un sirop de tuse, retras de la vânzare în România

Data publicării:
farmacista medicamente farmacie_shutterstock_549938128
FOTO: Shutterstock

Încă un medicament împotriva tusei a fost retras de la vânzare din România. Este vorba de Epistat, sirop şi comprimate.

Substanţă activă este - fenspirida - aceeaşi ca în cazul Eurespal, medicament fabricat de un producător francez şi retras deja de marţi de la vânzare.

Epistat este folosit pentru tratarea tusei şi expectoraţiei atât la adulţi cât şi la copiii de peste 2 ani. Mai multe studii au arătat că fenspirida, substanţa activă, poate provoca tulburări ale ritmului cardiac.

În urmă cu trei zile, Agenţia naţională pentru medicamente din Franţa, în colaborare cu producătorul, a decis să suspende autorizaţia de punere pe piaţă a Pneumorel, vândut în România sub numele de Eurespal.

Hotărârea a venit după ce noi studii, făcute în ultimul an, au arătat că substanţa activă, fenspiridă, poate provoca aritmii cardiace.

În Franţa, producătorul a retras medicamentul în toate formele sale, pastile şi sirop, din farmacii şi depozite. De asemenea, a cerut medicilor să nu-l mai prescrie. În plus, cei care fac tratament cu Pneumorel trebuie să înceteze imediat şi să ducă flacoanele sau cutiile rămase la distrugere.

Autorităţile franceze le-au informat pe cele europene, care vor investiga situaţia ca să formuleze un răspuns unitar pentru întregul continent.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri