Informații oficiale: De ce vaccinul este eficient și împotriva tulpinii de coronavirus din Marea Britanie

Data actualizării: Data publicării:
doza de vaccin tinuta in mana de un medic roman
Specialiștii spun că vaccinurile sunt eficiente împotriva noilor tulpini de coronavirus. Foto: gov.ro

Comitetul Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 a transmis duminică o informare de presă cu privire la eficacitatea vaccinurilor împotriva noii tulpini descoperite în Marea Britanie, care este mai contagioasă, potrivit primelor informații venite din partea specialiștilor. Specialiștii spun că, dacă în viitor vor fi mai multe mutații ale virusului, atunci nu va fi reluat întregul proces de obținere a unui vaccin, ci o adaptare a acestuia, sistem asemnător vaccinării antrigripale.

„Vaccinurile recent dezvoltate au ca țintă proteina Spike a noului coronavirus, glicoproteină de suprafață a virusului, capabilă să declanșeze un răspuns imun. Aceasta este responsabilă de pătrunderea virusului în celulele umane (și, implicit, declanșarea infecției), prin legarea la receptori specifici care sunt localizați la nivelul tractului respirator și tractului gastrointestinal. Proteina Spike se leagă la acești receptori printr-o regiune denumită domeniu de legare a receptorului. Sistemul imun recunoaște proteina Spike ca fiind străină – similar momentului în care virusul pătrunde în organism și atunci când ea este produsă postvaccinal – și declanșează răspunsul imun în urma căruia se produc anticorpi”, se arată în răspunsul autorităților.

„S-a demonstrat că anticorpii produși în urma infecției naturale cu virusul SARS-CoV-2 recunosc multe regiuni ale proteinei de suprafață a virusului (proteina Spike). Într-adevăr, modificarea acestor regiuni din cauza mutațiilor ar putea conduce la scăderea eficienței anticorpilor (fie ei produși în urma infecției naturale sau în urma vaccinării). Dar, pentru ca acest lucru să se realizeze, ar fi necesară acumularea unui număr mare de mutații astfel încât să fie eliminată complet protecția conferită, iar acest fenomen ar dura o perioadă lungă de timp, luând în considerare rata de mutație a virusului”, precizează sursa citată.

Comitetul Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 mai precizează că „pe termen lung, această posibilitate nu poate fi în totalitate exclusă. Cu toate acestea, chiar dacă s-ar întâmpla acest lucru, nu ar fi necesară reluarea întregului proces de dezvoltare a vaccinurilor, ci doar adaptarea periodică a acestora la tulpinile circulante. Cel mai bun exemplu în acest sens îl reprezintă vaccinarea antigripală, pentru care recomandarea tulpinilor ce urmează a fi incluse în vaccin pentru fiecare sezon se schimbă anual, iar vaccinul este produs, testat și administrat într-un interval de doar câteva luni”.

Surse:

  1. Centers for Disease Control and Prevention. Understanding mRNA COVID19 Vaccines, 2020. Available at: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/different-vaccines/mrna.html
  2. Kemp SA, Datir RP, Collier DA, Ferreira ATM, Carabelli A , Harvey W, et al. Recurrent emergence and transmission of a SARS-CoV-2 Spike deletion H69/V70. doi: https://doi.org/10.1101/2020.12.
  3. Yi Z, Ling Y, Zhang X, Chen J, Hu K, Wang Y, et al. Functional mapping of B-cell linear epitopes of SARS-CoV-2 in COVID-19 convalescent population. Emerging Microbes & Infections, 2020; 9(1): 1988–1996. Doi: 10.1080/22221751.2020.1815591.
  4. Callaway E. The coronavirus is mutating — does it matter?. Nature, 2020; 585 (7824): 7824. Doi: 10.1038/d41586-020-02544-6.
  5. WHO. Influenza vaccines. Available at: http://www.who.int/immunization/research/development/influenza/en/

Ce sunt vaccinurile ARNm, pe bază de mesager

Potrivit informațiilor transmise de Comitetul Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, vaccinurile pe bază de ARN mesager urmăresc să construiască imunitatea împotriva unei boli; să declanșeze un răspuns imun; să producă anticorpi și celule specifice care să recunoască patogenul țintă.

Până acum, vaccinurile au fost dezvoltate din versiuni inactivate sau atenuate ale microorganismelor responsabile de producerea îmbolnăvirii, din fragmente ale
microorganismelor responsabile de producerea îmbolnăvirii și din vectori virali.

Deși nu au fost aprobate ca produse de uz uman până în prezent, vaccinurile ARNm sunt studiate de peste 10 ani. Sunt testate pe un număr de peste 1.500 de voluntari, iar studiile derulate arată că au un profil de siguranță foarte bun.

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Jimmy Carter, la aproape 100 de ani, desființează mitul vieții la azil. Fostul președinte SUA e de...
Digi FM
Claudia Iosif, fosta iubită a lui Dorian Popa, surprinsă alături de Andrew Tate. Milionarul a fost arestat...
Pro FM
Cum arată Camila Cabello într-o zi obișnuită, fără machiaj. Artista, surprinsă la o plimbare cu mama sa
Film Now
Ben Affleck, detalii neștiute despre căsnicia lui cu Jennifer Lopez. Motivul pentru care actorul apare...
Adevarul
Vacanță de coșmar pentru o familie de români care a mers în Grecia cu mașina: a rămas fără BMW, bani și...
Newsweek
Șeful spionilor care l-a îndemnat pe Putin să invadeze Ucraina, sacrificat. Anterior fusese arestat
Digi FM
Cum a reacționat Monica Gabor când a aflat că Irina Columbeanu vine în România să-și vadă tatăl. Ce...
Digi World
O nouă iluzie optică face furori pe rețelele sociale. Spune-mi ce vezi în poză ca să-ți spun ce personalitate...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Dakota Johnson, accident vestimentar la „Jimmy Kimmel Live”: Rochia mea…pur și simplu s-a desprins
UTV
Patru medalii de aur si una de argint pentru elevii Romaniei la Olimpiada Asiatica de Fizica din Malaezia