Video Scandal la Constanța după incendiul de la Arhiepiscopie. „City-managerul municipiului Constanţa a lansat informaţii false”

Data publicării:
sediul arhiepiscopiei constanta
Focul care a mistuit mansarda sediului Arhiepiscopiei Constanța ar fi pornit de la o lumânare. Cum arată acum clădirea privită de sus. FOTO: Facebook Claboo Media

Arhiepiscopia Tomisului îl acuză pe city-managerul municipiului Constanţa că a lansat informaţii false, după ce acesta din urmă a declarat că podul Palatului Arhiepiscopal, la care a izbucnit incendiul de sâmbătă noapte, nu avea autorizație de construire.

City-managerul municipiului Constanța a declarat că mansarda Palatului Arhiepiscopal, care a luat foc sâmbătă noapte, nu avea autorizație de constuire, potrivit Digi24.

În replică, Arhiepiscopia Tomisului a transmis marţi seară că sediul instituţiei nu a fost niciodată supraetajat şi, referitor la eventualele amenajări tehnice ale interiorului podului, autorităţile abilitate pot cerceta legalitatea acestora.

„Arhiepiscopia Tomisului constată, cu uimire, că city-managerul municipiului Constanţa, Felicia Ovanesian, a lansat informaţii false cu privire la instituţia noastră. Astfel, referindu-se la sediul Arhiepiscopiei Tomisului, a afirmat că acesta ar fi fost «supraetajat în anul 2007». În realitate, sediul Arhiepiscopiei Tomisului nu a fost supraetajat niciodată. Anexăm fotografii de epocă care demonstrează că acoperişul şi podul clădirii a existat dintotdeauna acolo legal, de la construcţia ei (1932) şi cât timp a fost muzeu sau bibliotecă. Referitor la eventualele amenajări tehnice ale interiorului podului, autorităţile abilitate pot cerceta legalitatea acestora. Termenul «mansardă» a fost folosit imprecis în noaptea incendiului, întrucât la ultimul etaj al clădirii se află chiliile călugărilor (tot din 1932), despre care am avut informaţia iniţială că ar fi fost afectate de incendiu. Acolo este mansarda (nu podul) evidenţiată şi în planurile de origine ale clădirii. Ele nu sunt afectate de incendiu, ci de apa folosită la stingerea incendiului, chestiune precizată deja”, a transmis Arhiepiscopia Tomisului într-un comunicat citat de Agerpres.

Conform sursei citate, despre parohia „Sfântul Sfinţit Mucenic Haralambie” din zona Boema, city-managerul a afirmat că „nu a făcut niciodată o cerere de intrare în legalitate”.

„Parohia a făcut în repetate rânduri această cerere (2012, 2015, 2016, 2017, 2018), ultima fiind depusă chiar anul acesta, în luna august (le anexăm spre edificare)”, se mai spune în comunicat.

Arhiepiscopia Tomisului mai arată că, referitor la bisericile din municipiul Constanţa, city-managerul a afirmat că „mare parte din ele sunt edificate fie fără autorizaţie, fie cu nerespectarea autorizaţiei”, după ce anterior afirmase că „3-4 biserici nu au autorizaţie”.

„Creşterea artificială şi falsificată a numărului de biserici presupus ilegaliste este o manipulare a opiniei publice în sensul blamării şi arătării cu degetul a Arhiepiscopiei Tomisului ca fiind o instituţie ilegalistă, lucru care s-a mai întâmplat în comunism şi alte regimuri dictatoriale”, au mai afirmat reprezentanţii instituţiei de cult.

City-managerul municipiului Constanţa, Felicia Ovanesian, a declarat, marţi, printre altele, că podul Palatului Arhiepiscopal nu are autorizaţie de construire, că supraetajarea neautorizată a fost făcută în jurul anului 2007 şi că, în evidenţele Primăriei, din anul 2000 nu mai există emisă vreo autorizaţie pentru construire.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri