Video Acțiune de răspuns la incidentele din Cimitirul Valea Uzului: marș de solidaritate româno-maghiar la Cluj

Data actualizării: Data publicării:
solidaritate cluj
Românii și maghiarii din Cluj-Napoca și-au declarat solidaritatea, arătând că evenimentele de la cimitirul din Valea Uzului sunt provocări având legătură cu rezultatele de la alegeri Foto: captură YouTube

Aproximativ 300 de persoane au participat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la o adunare de solidaritate interetnică româno-maghiară şi la un marş pe străzile oraşului, după incidentele de la Cimitirul Eroilor din Valea Uzului. 

Participanții la acțiune, români și maghiari, s-au adunat, sâmbătă seara, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, având afișe cu mesaje în cele două limbi: „Sunt român, nu-s nimănui stăpân, stau liber printre oameni liberi”, „Jandarmeria învrăjbește România”, „Fără manipulare, fără ură”, „Harghita, Covasna, pământ omenesc” sau „Solidaritate împotriva șovinismului”.

Cornel Vîlcu, inițiatorul acțiunii, a declarat că incidentele de la Valea Uzului au fost o provocare pe care o leagă de rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European, în condițiile în care mai sunt partide care își pot câștiga votanți din asemenea provocări.

„Scopul acțiunii de la Cluj-Napoca este de a arăta că există și comunități normale în Ardeal în care criteriile etnice, că ești român, maghiar sau rom, nu funcționează. Clujul e o comunitate în care trăim împreună români și maghiari fără probleme. Ceea ce s-a întâmplat la Valea Uzului a fost o provocare pe care o leg de rezultatul alegerilor pentru PE. Mai sunt partide care își pot câștiga votanți exclusiv din asemenea provocări, și mă refer la partidele de la guvernare sau care colaborează cu guvernarea. Când s-a văzut care este realitatea politică după alegeri, apar tensiuni interetnice care nu au existat în România din 1990. Trebuia să fie spartă solidaritatea oamenilor și dezgropată o problemă care nu a existat de 29 de ani. În calitate de etnic român vreau să îmi cer scuze pentru ceea ce au făcut cei mai imbecili dintre conaționalii mei, pentru cel care s-a urcat cu dosul pe cruce cu steagul tricolor”, a spus Cornel Vîlcu, citat de Mediafax.

Directorul Teatrului Național din Târgu Mureș, Gasparik Attila, a declarat, la rândul său, că ideea de a se aduna români și maghiari este una foarte bună. „Sunt sigur că noi suntem majoritatea în țara asta. Unii trăiesc foarte bine din învrăjbire. E foarte bine că în fostul oraș al lui Funar se dau astfel de semnale", a spus acesta.

Cei prezenți au pornit apoi într-un marș prin centrul municipiului Cluj-Napoca pe la Primărie și Piața Lucian Blaga.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ce a generat disputa legată de cimitir

Cimitirul eroilor de la Valea Uzului se află în centrul unei dispute între autorităţile din comuna Sânmartin judeţul Harghita şi liderii UDMR, pe de o parte, şi autorităţile din Dărmăneşti, judeţul Bacău, pe de altă parte. Acest cimitir al eroilor, cel mai mare din judeţul Harghita, adăposteşte rămăşiţele pământeşti a peste 1.300 de militari decedaţi în Primul şi al Doilea Război Mondial, din mai multe ţări, scrie Agerpres.

Autorităţile locale din oraşul Dărmăneşti, judeţul Bacău, au decis să ridice în incintă mai multe cruci în memoria soldaţilor români căzuţi în Primul şi al Doilea Război Mondial şi un monument pentru eroii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitate, dar autorităţile din Sânmartin şi liderii UDMR susţin că demersul este ilegal, întrucât cimitirul se află în domeniul public al comunei harghitene, iar crucile ar fi amplasate pe locul unor potenţiale morminte nedescoperite ale soldaţilor maghiari.

Citiți și:  Preşedintele Ungariei: Ceea ce s-a întâmplat la cimitirul de la Valea Uzului a fost ilegal şi profund imoral

Dăncilă, după incidentele din Valea Uzului: „Orice instigare la dezbinare între cetățenii români este intolerabilă”

Scandal diplomatic, după evenimentele de la Cimitirul din Valea Uzului

Peste 1000 de maghiari au format, joi, un lanț uman în fața Cimitirului Eroilor din Valea Uzului, afirmând că astfel protestează paşnic faţă de ilegalităţile comise de primarul localităţii Dărmăneşti. Ulterior, mai mulți cetățeni români aflați în preajma Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a sărbători Ziua Eroilor au rupt cordonul de jandarmi și au pătruns în cimitir.

Ministerul de Externe de la Budapesta l-a convocat, vineri, pe ambasadorul României în Ungaria pentru a da explicații privind incidentele de joi de la Cimitirul militar din Valea Uzului. Marius Lazurca, ambasadorul român în Ungaria, nu s-a prezentat la MAE ungar.

„Referitor la invitarea ambasadorului român la Budapesta la MAE ungar, precizăm că întâlnirea nu a fost refuzată de partea română, care a propus ca aceasta să aibă loc în cursul zilei de luni, 11 iunie”, arată MAE.

Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Externe a solicitat părții ungare să se abțină de la provocări și de la escaladarea tensiunilor alimentate inclusiv prin prezența la cimitirul din Valea Uzului și cere autorităților ungare să demareze o anchetă cu privire la vinovații pentru profanarea însemnelor României de la ambasada din Budapesta, sub ochii Poliției ungare.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri