Video Angajată DGASPC, mai preocupată de coafură, decât de orfanele bătute: Nu sunt aranjată la păr. Nu știu nimic, nu m-am documentat

Data actualizării: Data publicării:
angajata dgaspc care se stramba
Angajată DGASPC, mai preocupată de coafură, decât de orfanele bătute într-un centru pentru minori din Giurgiu. Foto: Captură TV, Digi24

O filmare apărută online a scos la iveală un caz cutremurător, petrecut în urmă cu șase luni, și a dus la deschiderea mai multor anchete. Un polițist este acuzat că ar fi lovit mai mulți orfani chiar în centrul în care trăiau, pentru că ar fi făcut prea multă gălăgie. Deși centrul respectiv a mai fost implicat în scandaluri, la București se vorbește despre un caz izolat.

Polițist: Dacă o singură dată mai pui mâna pe mine, prin geam te scot. Fir-ați ale dracu de nesimțite, nu mai face așa la mine!
Fată: V-am vorbit urât? Mă loviți fără niciun drept?
Polițist: Nu pui tu mâna pe mine.
Fată: Și ea de ce îl atinge pe ăsta?

Imaginile revoltătoare au fost filmate într-un centru de copii orfani, la doar un kilometru de sediul Poliției Giurgiu. Agenții care patrulau în zonă au auzit gălăgie, așa că au intrat să vadă ce se întâmplă. În loc să îi apere pe copii, s-au transformat în agresori.

Polițist: Tu, dacă-ți mai aud o dată gura, te omor. Ai auzit, mă?
Fată: Nu am vorbit cu dumnavoastră?
Polițist: Cu cine ai vorbit, mă, nesimțitule? Dacă mai vin o singură dată aici și îți aud gura...

Voluntarii care se asigură că adolescenții din astfel de centre sunt, într-adevăr, în siguranță, spun că astfel de scene oribile au devenit o normalitate, iar copiii sunt îngroziți de polițiști.

Dărășteanu Marius, martor: Copiii mi-au relatat pe Facebook în ultimele zile, eu le sugeram să sune la 112 ori de câte ori au câte o neregulă, sau sunt și că și agresați de angajați. Ei, inițial, mi-au spus că sunt agresați de angajații și le-am spus să sune la 112 și mi-au zis că nu au voie dacă ar suna, vin polițiștii și îi bat.

taia a avut loc în aprilie, însă abia acum au început anchetele

Polițistul care apare în filmare este cercetat de șefii lui. Ancheta a început abia după ce presa a publicat imaginile cu bătaia.

Magdalena Costache, jurnalist Digi24: Polițiștii din Giurgiu, procurorii și cei de la Protecția Copilului au avut nevoie de 6 luni și de ajutorul jurnaliștilor ca să afle de acest incident foarte grav. taia a avut loc în aprilie, însă abia acum au început anchetele. Mai mult, șefii din Poliție verifică ofițerii și agenții care și-au acoperit colegul agresor.

Reporter: Când s-a sesizat Parchetul?
Ramona Stan, purtător de cuvânt IPJ Giurgiu: Azi, când conducerea IPJ a luat la cunoștintă filmarea apărută în spațiul public. Nu este ok ceea ce a făcut, de aceea este o anchetă în desfășurare. Polițistul are 30 de ani, vechime de 4 ani.

Deși oamenii din Giurgiu vorbesc despre nenumărate abuzuri în centre, iar Protecția Copilului este vizată de cel puțin 3 dosare penale, premierul României spune că doar agentul este de vină în acest caz.

Marcel Ciolacu, premierul României: E vorba de un polițist care a făcut abuzul, nu că în clădire erau anumite nereguli. Plus că doamna ministru a fost ieri până la ora 22 noaptea.

În fața camerelor de filmat a venit și purtătorul de cuvânt al Protecției Copilului Giurgiu. În teorie, este femeia care ar fi trebuit să facă lumină în acest caz, având în vedere că centrul este în subordinea instituției sale. În practică însă, ea era mai preocupată de coafură, decât de soarta copiilor agresați sau a minorelor care au rămas însărcinate chiar în acel centru.

Angajată DGASPC: Trebuie să mă documentez. Nu știu acum

Reporter: Nu au fost găsite nereguli? Câte persoane au fost cercetate?
Denisa Cristescu, DGASPC: Nu e mai simplu așa?
Cameraman: Nu e doamnă, că nu vă văd din partea cealaltă!
Denisa Cristescu: Nu sunt aranjată la păr.
Reporter: Nu vă faceți probleme. Este importantă informația.
Denisa Cristescu:
Am venit pregătită pentru acest subiect, cu incidentul care a apărut în spațiul public. Nu m-am documentat
Reporter: Câte persoane au fost cercetate în urma anchetelor pe care le-ați facut, le-ați finalizat?
Denisa Cristescu: Nu vă pot spune. Nu m-am documentat. Sunt mai multe incidente. Nu vă pot da acum, nu sunt documentată acum. Am venit doar cu un punct de vedere... mă voi documenta și vă voi da informații.
Reporter: Nu v-au sesizat nimic?
Denisa Cristescu: Nu știu nimic. Nu m-am documentat
Reporter: Câți copii sunt instituționalizați aici?
Denisa Cristescu: Din câte știu eu, parcă sunt 7 beneficiari, dar...
Reporter: Și câți angajați?
Denisa Cristescu: Trebuie să mă documentez. Nu știu acum. documentez și vă spun.
Reporter: Există două fete care au rămas însărcinate?
Denisa Cristescu: Da, două cazuri.
Reporter: Cum vi se pare?
Denisa Cristescu: Nu comentez.

Iar astfel de abuzuri ar putea să treacă neobservate și în viitor. Ministrul Familiei recunoaște că are prea puțini oameni care verifică centrele.

Natalia Intotero, ministrul Familiei: Primim zilnic sesizări. În momentul de față, la Direcția Corp Control la nivelul Ministerului avem trei angajați. Există această legislație care blochează alte angajări, iar la Autoritatea Naționala pentru Protecția Copilului mi se pare că avem același număr de angajați. Muncesc zi lumină.

Un alt scandal monstru a scos în față acest centru de orfani în urmă cu patru ani

Un alt scandal monstru a scos în față acest centru de orfani în urmă cu patru ani. Unul dintre angajații Direcției pentru Protecția Copilului a fost acuzat că îi bădea pe minori cu biciul. Bărbatul a recunoscut faptele în fața procurorilor, însă în fața camerelor de filmat a avut alt discurs.

Reporter: Într-unul dintre dosare, aveți acord de recunoaștere a vinovăției.
Claudiu Ingeaua, angajat DASPC: Nu cred.
Reporter: Cum nu credeți?
Claudiu Ingeaua: Vedem, să vedem ce spune instanța, eu așa...
Reporter: Păi v-ați recunoscut vinovăția.
Claudiu Ingeaua: Vom vedea.
Reporter: Ați recunoscut că ați lovit acel copil.
Claudiu Ingeaua: Vom vedea.
Reporter: Ați lovit acel copil?
Claudiu Ingeaua: Nu.
Reporter: Și atunci de ce v-ați recunoscut vinovăția?
Claudiu Ingeaua: Vom vedea ce va spune instanța.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri