BUGETUL SĂNĂTĂȚII. Statul a rătăcit 68 de milioane de lei din taxa clawback

Data publicării:
25012013 20m 20ms 20taxa-45776

Raportul Corpului de Control al primului ministru Victor Ponta arată faptul că în contabilitatea Ministerului Sănătății nu au fost înregistrate sumele încasate în urma taxei clawback, cea pe care trebuie să o achite producătorii de medicamente.

Suma se ridică la 68 de milioane de lei, care ar fi trebuit să fie folosiți pentru achiziționarea de medicamente sau materiale sanitare. Aceștia erau bani pentru venituri proprii ale Ministerului Sănătății, dar au fost pur și simplu rătăciți din contabilitatea ministerului.

Sumele notificate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate prevăzute în cetralizatoarele transmise către Ministerul Sănătății privind taxa clawback nu au fost înregistrate în contabilitatea ministerului, în contul debitori 461 și, prin urmare, nu se regăsesc nici în contul de execuție a bugetului Ministerului Sănătății - venituri pentru perioada 2010 - septembrie 2012, contrar dispozițiilor legale”, se arată în sinteza raportului Corpului de control.

În acest fel, banii nu au ajuns în bugetul Sănătății, iar asigurații au avut probleme cu aprovizionarea cu medicamente și materiale sanitare.

Prin neînregistrarea sumelor notificate, neurmărirea încasărilor și neîncasarea contribuțiilor datorate, reprezentănd taxa clawback, Ministerul Sănătății nu a realizat veniturile proprii ce puteau fi folosite pentru investiții și finanțări în sistemul sanitar public, privând sistemul de sănătate de o importantă resursă bugetară”, se arată în document.

Corpul de control va sesiza procurorii anticorupție

Corpul de control al șefului Guvernului va trimite documentul întocmit de Corpul de control către Direcția Națională Anticorupție, pentru a verifica dacă sunt întrunite elementele infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

Vinovați pentru această pagubă sunt considerați de către Corpul de control unii angajați ai Ministerului Sănătății, trei directori din perioada 2009 – 2012 și care ar fi trebuit să se ocupe de înregistarea acestor sume în contabilitatea instituției.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri