Cazul copilului agresat de profesorul de religie, în atenția Avocatului Poporului

Data actualizării: Data publicării:
copil abuzat
Foto: Shutterstock

Organizaţia Salvaţi Copiii sesizează Avocatul Poporului în cazul copilului bătut de profesorul de religie pentru că ar fi refuzat să se închine.

Reprezentanţii asociaţiei vorbesc despre un abuz fizic şi emoţional şi cer autorităţilor să verifice dacă minorul este protejat cu adevărat, dar şi să monitorizeze derularea anchetei penale.

George Roman, director de programe, Salvați copiii: Avocatul Poporului are obligația legală de a verifica dacă s-au îndeplinit toate procedurile efectuate la acea școală. Poate cere anumite probe și împreună cu specialiștii de care dispun să analizeze în ce măsură a fost sancționat autorul și în ce măsură a fost protejat copilul și reintegrat în școală. Orice cadru didactic este obligat să anunțe de îndată poliția dacă are suspicini de un abuz asupra copilului. La fel, părinții trebuie să apeleze la autorități dacă au fost declarații din partea copiilor lor cu privire la abuzuri suferite în școală.

Salvaţi Copiii a aflat, din numeroasele relatări mass-media, despre faptele de violenţă comise asupra unui copil de 11 ani, elev al Şcolii gimnaziale din localitatea Cristeşti, judeţul Botoşani, acuzat fiind profesorul său de religie. Abuzul a avut drept consecinţă internarea medicală a copilului, ceea ce indică gravitatea faptelor şi necesitatea tratării cu seriozitate a acestui caz pornind de la principiul interesului superior al copilului care prevalează în faţa altor considerente de ordin juridic sau administrativ”, arată organizația într-un comunicat.

Potrivit studiilor realizate de Salvați Copiii cu privire la abuzul și neglijarea copilului, în mediul urban, 7% dintre elevi sunt agresaţi fizic de educatorii şi profesorii lor, iar în mediul rural, mai grav, 14%.

La sfârşitul săptămânii trecute, un elev în vârstă de 11 ani a fost internat la spital după ce ar fi fost lovit de profesorul de religie pentru că ar fi refuzat să facă semnul crucii.

Profesorul l-ar fi luat de urechi pe băiat şi l-ar fi dat cu capul de perete pentru că nu a vrut să-şi facă semnul crucii.

Băiatul de 11 ani a fost dus acasă, cu urechea plină de sânge, de un sătean care l-a văzut pe marginea drumului, iar mama copilului a chemat ambulanţa.

Citiți și:

Reacția Mitropoliei Moldovei la cazul preotului acuzat că a agresat un copil

Patriarhia, despre copilul bătut că nu s-a închinat: Profesorii de religie ţin de inspectoratul şcolar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri