Cazul Kinder | Prefect: Sunt suspiciuni privind o pensionare de boală „aranjată”

Data actualizării: Data publicării:
kinder-poza2

Prefectul judeţului Satu Mare, Radu Bud, consideră că este legitimă suspiciunea că pensionarea femeii din reportajul publicaţiei The Sun privind asamblarea jucăriilor în ouă Kinder a fost „aranjată”. El a afirmat că se fac cercetări în acest sens, pentru a se vedea ce implicaţii au funcţionari cu astfel de atribuţii. Prefectul s-a declarat surprins că „femeia pare perfect sănătoasă, dar are pensie de boală şi munceşte acasă”.

kinder-poza2

„Există o serie de semne de întrebare” privind pensionarea pe caz de boală a femeii care a apărut în reportajul The Sun privind asamblarea jucăriilor în ouă Kinder, activitate în care ar fi folosiţi şi copii, a spus prefectul judeţului Satu Mare, Radu Bud, pentru News.ro.

Reprezentantul Guvernului în judeţ a spus că instituţiile statului verifică modul în care femeia s-a pensionat pe caz de boală, în condiţiile în care s-a descoperit că la ultimul loc de muncă nu a beneficiat de nicio zi de concediu de boală.

„Este legitimă o astfel de suspiciune, privind aranjarea dosarului de pensionare. Femeia pare perfect sănătoasă, dar are pensie de boală şi munceşte acasă, legal sau nu. Trebuie văzut ce motiv a fost invocat la pensionare, dacă un handicap locomotor, ori de natură psihică. Din ce am văzut, nu pare bolnavă. În plus, se pare că prestează ilegal această muncă la domiciliu, dar Inspectoratul Teritorial de muncă se va pronunţa. Vă pot spune că prin iunie s-a pensionat şi am luat legătura cu ultimul angajator, o fabrică cu peste 6.000 de salariaţi. Am aflat că femeia nu a beneficiat de nicio zi de concediu de boală înainte de a se pensiona, or ştiţi cum sunt procedurile, ca să te pensionezi e nevoie de vreo 90 de zile de concediu de boală, doar apoi poţi face dosar”, a spus prefectul.

El a declarat că ancheta va fi extinsă, pentru a se stabili dacă sunt funcţionari care au acţionat încălcând legea.

Pe de altă parte, presa locală din Satu Mare a scris că femeia ar fi primit două sute de lire sterline pentru a accepta să fie filmată. Jurnaliştii citează un localnic din Carei, care a spus că este un apropiat al familiei şi ştie de la femeie în ce condiţii a acceptat să participe la reportaj.

Jurnaliştii The Sun au relatat că o familie de români - inclusiv trei copii cu vârste începând de la şase ani - primeşte 20 de lei, adică aproximativ 3,77 lire sterline, pentru fiecare 1.000 de ouă asamblate, care sunt ulterior livrate de un intermediar la o fabrică din localitatea Carei.

Procurorii DIICOT au anunţat miercuri după-amiază că au început urmărirea penală in rem pentru trafic de minori, în sensul exploatării acestora prin muncă forţată, în cazul copiilor folosiţi de părinţi.

De asemenea, cei doi copii care apar în ancheta jurnaliştilor britanici vor fi audiaţi de autorităţi în prezenţa uno psihologi şi a unor reprezentanţi ai DGASPC Satu Mare.

Timea Jurj a declarat că totul este o înscenare şi că jurnaliştii britanici i-au promis că soţul său va primi un loc de muncă în Marea Britanie dacă întreaga familie apare în materialul despre ouăle Kinder.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare şi Inspectoratul Teritorial de Muncă au lansat anchete în cazul familiei care şi-ar folosi copiii pentru a asambla jucării din ouă Kinder şi a celor două firme care i-ar plăti pe părinţii acestora, în urma articolului publicat în cotidianul britanic The Sun.

Reprezentanţii Romexa SA - una dintre cele două firme numite în materialul The Sun - au susşinut că această activitate se realizează „doar prin terţe persoane juridice care lucrează în secţii organizate” şi că nu are „vreun indiciu cu privire la desfăşurarea de activităţi ilicite de către firmele prestatoare”.

Potrivit The Sun, familia ar primi ouăle şi jucăriile de plastic de la firma Prolegic, care este subcontractată de către Romexa SA. 

Ferrero a confirmat că are un contract cu Romexa SA. Miercuri după-amiază, compania Ferrero a anunţat, miercuri după-amiază, că a lansat o investigaţie privind asamblarea jucăriilor din ouăle Kinder de către o familie de români din Carei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri