Video Ce spune ministrul Sănătății despre pelerinajul cu mii de oameni de la Suceava: Suntem în prelungirea primului val

Data actualizării: Data publicării:
pelerinaj-moaste-suceava
Foto: ziardesuceava.ro

Mii de oameni au ieșit pe străzile din Suceava, cel mai mare focar de coronavirus din țară, pentru a participa la pelerinajul cu Sfintele Moaște ale Sfântului Ioan cel Nou. Oamenii nu au respectat distanțarea fizică și majoritatea nu au purtat mască.

„Sunt imagini pe care eu le primesc frecvent. Nu pot decât să reiterez acele recomandări: respectarea distanțării fizice, purtatul măștii în comunități, în spații închise, reguli de igienă, evitarea locurilor aglomerate. Acestea sunt condiții pentru a putea parcurge această pantă ascendentă a primul val pandemic și a putea să ne gândim la următoarele măsuri de relaxare și la o viață cvasi-normală la sfârșitul lunii lulie, începutul lunii august. Orice nerespectare a acestor reguli nu face decât să prelungească și să ne găsească oarecum nepregătiți în eventualitatea unui val doi. Orice prelungire a primului val nu face decât să nu ne dea voie să facem alte măsuri de relaxare și apoi să avem transmitere în comunitate cu identificarea de noi focare, și măsurile în consecință”, a spus Nelu Tătaru, miercuri, la Digi24.

„Suntem în această situație, o prelungire a primului val, o pantă descendentă pe care pornisem acum patru săptămâni. Ajunsesem la un indice de transmitere de 0,6-0,7, acum suntem între 1,2-1,4 ca și transmitere comunitară. Este o transmitere accelerată în acest moment. Eu sper să o putem gestionar, dar nu singuri ca sistem medical, trebuie și ajutorul populației, care trebuie să respecte acele norme”, a adăugat ministrul Sănătății.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri