CNA a sesizat YouTube pentru a restricționa accesul minorilor la videoclipurile mai multor trapperi

Data publicării:
shutterstock_2193163923-1536x1024
Aplicația YouTube pe telefon. Foto: Shutterstock

Consiliul Național al Audiovizualului a decis să facă o sesizare platformei YouTube cu privire la faptul că accesul minorilor la videoclipuri inadecvate nu este restricționat, așa cum este menționat în regulamentul intern al YouTube, potrivit G4Media.

În cadrul ședinței au fost analizate melodii trap de la mai mulți artiști autohtoni precum: Gheboasa, Nane, Killa Fonic, Șatra Benz, Albert NBN, Amuly, Azteca și Ian. La finalul ședinței s-a votat în mod unanim întocmirea unei sesizări la adresa YouTube pe motiv că videoclipurile analizate nu sunt semnalate corespunzător ca fiind nepotrivite publicului minor. 

Contactat de G4Media, Mircea Toma, membru al CNA, a declarat că această sesizare nu are cu mult mai multă importanță față de o sesizare simplă a oricărui cetățean. 

Subiectul a pornit de la o sesizare primită pe e-mail de către Consiliu în care se face legătura între cazurile de violență în școli și mesajul din muzica trap.

Jandarmeria Cluj s-a autosesizat şi l-a amendat pe trapperul Gheboasă (Gabriel Gavriș) pentru proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora, după concertul acestuia de la Untold, unde a cântat piesa „Dă-i țiganca”, cu versuri precum: „O, ce țigancă frumoasă / Cum dă din gă..ză, Filme de groază, este jegoasă”. De asemenea, instituția a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Ulterior, Gheboasă a spus că a primit amendă 1.000 de lei „pe ochi frumoși” și a fost reclamat la CNCD fără ca autoritățile să vadă ce se întâmplă în comentariile de pe Facebook, unde, susține acesta, „este cel mai mare rasism la adresa mea”.

Platforma Aresel, care militează pentru drepturile cetăţenilor de etnie romă, anunţă, miercuri, că va sesiza CNCD pentru posibilă discriminare comisă de Jandarmeria Cluj. Organizaţia susţine că Gheboasă este singurul dintre artiştii amendaţi la UNTOLD, sau la alte manifestări de acelaşi fel, deşi mulţi artişti consacraţi au mesaje „rasiste, sexiste, denigratoare şi revoltătoare”. Organizaţia recunoaşte, însă, că mesajul transmis de Gheboasă este ”rasist şi sexist”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri