Comisia Europeană va acorda României compensații de aproape 30 milioane de euro pentru fermierii afectați de criza cerealelor ucrainene

Data actualizării: Data publicării:
CONSTANTA - PORT - CEREALE - 1 AUG 2022
Foto: Inquam Photos/George Călin

Comisia Europeană a decis acordarea de compensații României de aproape 30 milioane de euro pentru fermierii români afectați de importurile de cereale din Ucraina, a anunțat ministrul Agriculturii, Petre Daea, într-o intervenție la Digi 24. Mai precis, România va primi compensații pentru fermieri în valoare de 29,7 milioane de euro.

„Astăzi am primit proiectul de regulament al Uniunii Europene. E prima dată când pun mâna pe un document care spune cifra exactă. Spuneam că suma, în primă fază, este o sumă mică şi am solicitat schimbarea formulei de calcul. Iată că astăzi avem comunicarea că suntem beneficiarii celor 29.730.000 de euro, o sumă mult mai importantă şi eu zic corectă din punct de vedere al calculelor, ceea ce acordă pe de o parte un sprijin real pentru fermierii români”, a spus Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a spus că suma de 30 de milioane este „în plus”, pe lângă cele 20 (de milioane) primite până acum”.

„Iată că sunt 50 (de milioane euro - n.r.) până la această dată. Suntem pregătiţi cu actul normativ. Când va apărea suma în Jurnalul Oficial, atunci dăm drumul şi la actul normativ, în aşa fel încât banii să ajungă cât mai repede la fermieri”.

Petre Daea: Este o sumă corectă

De asemenea, Daea a confirmat că suma de 30 de milioane de de euro va fi „dublată” de la bugetul de stat, așa cum a anunțase anterior liderul PSD, Marcel Ciolacu.

„Important este că avem baza juridică şi avem şi această sumă de la Uniunea Europeană, aproape 30 milioane euro. O sumă care spun eu că este corectă stabilită pentru fermierii români şi, din acest punct de vedere, iată că avem şi confortul decizional pentru a putea să venim cu sprijinul la fermieri”, a completat ministrul Agriculturii.

Petre Daea a adăugat că va fi cerută situaţia stocurilor la porumb, floarea soarelui şi rapiţă și că va fi efectuată o analiză în acest sens.

„Vă spun că analizăm, imediat de mâine solicităm ca să vedem care sunt stocurile de produse, la cele trei produse – porumb, floarea soarelului şi rapiţă, iar în funcţie de stocurile respective vom decide. Analiza urmează să o facem pe parcursul solicitării stocurilor şi a trimiterii situaţiilor de la judeţe”, a mai precizat Daea.

Inițial, Comisia Europeană a decis, în luna martie, acordarea de compensații în valoare de 10 milioane de euro pentru România, sumă considerată „derizorie” de către ministerul român al Agriculturii. Concomitent, Comisia Europeană a autorizat România să dubleze această sumă prin ajutoare de stat.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri