Sari la conținut

Guvernul reduce contribuțiile la Pilonul II

Contribuţia la Pilonul II de pensii va fi redusă de la începutul anului viitor. Un anunţ făcut in urma cu puţin timp de ministrul Muncii in sedinta de guvern.

Olguța Vasilescu, ministrul Muncii: Acest pachet de măsuri vine la pachet cu reducerea procentelor de plată către pilonul II, de la 5,1 la 3,7%, dar atenție, fără a fi afectată valoarea nominală din prezent. Suma achitată azi către administratorul Pilonului II va fi cel puțin aceeași la anul, dar scăderea procentuală e necesară ca urmare a creșterii salariului brut cu 20%.

Reducerea contribuțiilor pentru Pilonul II de pensii vine la pachet cu creșterea pensiei minime de la 520 la 640 de lei începând cu 1 iulie 2018 și cu creșterea punctului de pensie la 1.100 de lei.

Ministrul Muncii spune că nu va fi afectată valoarea nominală din prezent, practic suma care este astăzi achitată către administratorul Pilonului II de pensii va rămâne aceeași, însă este necesară această reducere a contribuției având în vedere că de la 1 ianuarie 2018 salariile românilor vor crește, inclusiv cel minim brut la 1.900 de lei.

Olguța Vasilescu a anunțat în ședința de Guvern și alte modificări care vor fi făcute la începutul anului 2018. De la 1 ianuarie, indemnizația minimă de creștere a copilului va crește de la 1.233 la 1.250 de lei și nu va mai fi legată de salariul minim, ci de indicele social de referință, care în prezent este de 500 de lei.

Pe aceeași temă