Proiectul de lege care îi transformă pe săteni în polițiști de ocazie

Data actualizării: Data publicării:
politie la sat 2

Un proiect de lege depus de UDMR la Senat prevede ca în localitățile în care nu există destui polițiști, paza să fie asigurată şi de voluntari. Propunerea este primită cu neîncredere în satele din vestul ţării. Oamenii spun că n-ar fi pregătiţi. Primarii cred că ideea este bună, dar se întreabă cine îi va instrui pe voluntari.

Posibilitatea ca, în viitor, să patruleze pe străzi, în locul poliţiştilor, nu-i încântă pe locuitorii unei comune din Timiş. Oamenii cred că cel mai mare pericol pe care l-ar avea de înfruntat ar fi animalele sălbatice, nu hoţii. Şi nu se simt pregătiţi pentru o astfel de misiune.

„Cei care au bunuri în sate, trebuie să coopereze și cu rândul, unul câte unul, să aibă grijă de bunurile și ale lor și ale comunei. Cei care sunt profesioniști, mă gândesc la poliție, să îi instruiască pe cei care iau parte la această activitate”, afirmă Zoltán Marossy, președintele UDMR Timiș.

„Poate în unele sate e nevoie, la noi nu cred. Înainte tot așa a fost legea obligatorie, puși oamenii paznici din sat și îi plăteau din primărie”, spune un sătean.

Patrulele săteşti ar urma să fie formate din voluntari. Nu este clar, deocamdată, dacă vor primi dotări sau se vor descurca pe cont propriu.

Din multitudinea de programe specifice de minister ori proiecte transfrontaliere, echipamente se pot asigura și de acolo”, spune Zoltán Marossy, președintele UDMR Timiș.

În Bihor, unii dintre primari cred că viitoarele patrule săteşti vor ajuta comunităţile.

O patrulare ar da un pic de plus de siguranță pentru locuitorii din comună. Este și un factor de intimidare”, spune Attila Mados, primarul comunei Diosig, Bihor.

Proiectul de lege prin care ar urma ca, în localităţile unde nu sunt suficienţi poliţişti, paza să fie asigurată de localnici, a fost iniţiat de UDMR şi depus la Senat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri