Rețea de canalizare greu de făcut. 6.000 de oameni trăiesc într-un cartier rezidenţial, dar au condiţii ca la sat

Data publicării:
canalizare stupini brasov captura digi 03 09 2015

Primul contract semnat de autorităţile braşovene în 2013 cu o companie din Spania a fost reziliat după ce procurorii anticorupţie au descoperit că firma a falsificat mai multe documente. Lucrările au fost licitate din nou şi împărţite pe două loturi. Unul, în valoare de peste 28 de milioane de lei, a fost câştigat de o firmă din Germania, care şi-a terminat treaba. Cel de-al doilea, de aproximativ 58 de milioane, a fost obţinut de o societate italiană. Timp de un an de zile, italienii nu au lucrat însă aproape nimic, se plâng reprezentanţii Companiei de Apă Braşov.

Alina Bălătescu, ofiţer de presă la compania de apă Braşov: Această lucrare privind realizarea colectoarelor este în momentul de față suspendată.

Înainte de a deveni cartier al Braşovului, Stupini era doar un sat. Schimbarea de statut a atras după sine şi o majorare a impozitelor. Sătenii plătesc acum taxe ca şi cum ar sta la oraş, deşi condiţiile au rămas la fel.

„Vreo șapte milioane la casă”.

„Ne chinuim, că vine să intre cu vidanja, să ne curețe”.

„Au făcut instalația, au tras conductele respective dar nu s-a întâmplat nimic până în prezent”, spun oamenii.

Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov: Am obţinut nişte fonduri pentru a face o reţea de canalizare pe Calea Feldioarei şi o staţie de pompare acolo, urmând ca după aceea compania să deruleze proiectul.

Între timp, constructorii au căutat alte soluții pentru ca locuințele să aibă dotările necesare.

„Pentru că lucrările la sistemul de canalizare din cartierul Stupini avansau destul de greu, un dezvoltator imobiliar care a construit în această zonă a făcut propriul sistem de canalizare. Astfel că cei care locuiesc aici, în Stupinii Noi, au un sistem independent faţă de cei din Stupini”, transmite corespondentul Digi24 Mirela Palcu.

Valoarea totală a proiectului european este de 161 de milioane de euro. Ca să nu piardă banii, reprezentanţii companiei de apă au reuşit să prelungească termenul de finanţare. Sistemul de canalizare nu va fi însă gata mai devreme de anul 2020.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri