Sari la conținut

Rovana Plumb: Reducerea CAS la angajator nu va afecta fondul de salarii şi pe cel de pensii

Întrebată cum comentează declaraţiile lui Traian Băsescu cu privire la reducerea CAS cu 5%, Rovana Plumb a spus că vrea să dea asigurări românilor că nu există niciun fel de risc în ceea ce priveşte fondul de pensii şi salarii, informează Mediafax. 

„Da, este posibilă reducerea contribuţiei la asigurările sociale la angajator cu 5 la sută. S-au făcut calcule, împreună cu Ministerul Finanţelor astfel încât prin introducerea acestei măsuri de la 1 octombrie2014 nu există un impact pe fondul de salarii şi pe fondul de pensii. Vreu să îi asigur pe toţi românii că nu există niciun fel de risc în ceea ce priveşte fondul de pensii şi salarii şi vreau să-i asigur şi pe cei care reprezintă economia din România că acest proiect 
de lege şi această lege votată de Parlament va intra în vigoare”, a spus Rovana Plumb.

Ministrul Muncii a mai precizat că legea privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale a fost adoptată de Parlament în unanimitate şi nu este o măsură electorală.

„Nu este odecizie electorală. A fost asumată de Guvern şi de Parlament. Pentru a putea creşte numărul de locuri de muncă în România este nevoie de reducerea CAS, care este o măsură fiscală ce şi-a dovedit utilitatea şi în perioada guvernării lui Tăriceanu, când în 2006, 2007 şi 2008 a fost excedent la bugetul de pensii prin reducerea CAS cu 3 puncte procentuale, pe medie, în această perioadă”, a mai spus Ministrul Muncii.

Potrivit ministrului, toate statele membre din UE au deficite la bugetele de pensii, iar în momentul de faţă deficitul în România este de 5 miliarde lei.

Guvernul a aprobat în luna iunie proiectul de lege care prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie. Numărul actual al salariaţilor din România este de aproximativ 4,6 milioane. Proiectul a fost ulterior adoptat de Senat şi Camera Deputaţilor.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că vrea să promulge reducerea CAS şi că va avea şi o consultare cu FMI pe acest subiect, dar a precizat că, dacă soluţiile Guvernului pentru acoperirea deficitului nu vor fi credibile, atunci va fi obligat să retrimită legea în Parlament.