Sari la conținut

Salarii mai mari pentru militarii români

În proiectul legii salarizării bugetarilor, Ministerul Apărării propune majorarea cu 50% a salariilor militarilor cu grade mici şi ale celor care participă la misiuni internaţionale. De asemenea, ofiţerii integraţi în cele două centre NATO din România ar putea primi majorări de până la 30%. Propunerile au avizul Ministerului Muncii.

„Am avut în vedere ca în primul rând soldații, sigur toate cadrele militare, dar în primul rând cei care au salariile mai mici să beneficieze de o soldă mai mare”, a declarat Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale.

În acest moment, salariul de încadrare a unui soldat este, în România, de 789 de lei. Adică, nu mai mult de 200 de dolari. În Statele Unite, la intrarea în armată, un soldat primeşte 1.500 de dolari şi sporuri de trei ori mai mari decât cele acordate de statul român.

Şi în teatrele de război diferenţele sunt uriaşe. Diurna unui militar din România nu depăseşte 81 de dolari, în timp ce un infanterist american primeşte zilnic 225 de dolari. Dacă propunerile Ministerului Apărării vor fi aprobate de Parlament şi promulgate de preşedinte, diurnele trupelor trimise în străinătate vor creşte cu 50 la sută.

Salariile militarilor români nu au mai fost mărite de opt ani. Anual, între 10 şi 15 la sută din personal părăseşte armata din cauza veniturilor mici şi a dotărilor precare.

Pe aceeași temă