Sondaj IRES: Ce cred românii despre violul din Vaslui

Data publicării:
ires

Sondajul IRES numit „Percepții publice privind cazul violului din Vaslui”, efectuat pe 1015 subiecți, reprezentativ la nivel național, are o eroare maximă tolerată de plus/minus 3,1%, prin telefon, în ziua de 30 iulie 2015.

Sociolog: Ce m-a şocat cel mai mult a fost faptul că 20% ştiu despre un caz de viol care nu s-a raportat autorităţilor

Dan Jurcan, sociolog IRES, a comentat rezultatele acestui sondaj în emisiunea „Jurnalul de seară”, de la Digi24. Acesta a spus că românii au fost interesați de acest caz.

„Ce m-a şocat cel mai mult a fost faptul că 20% ştiu despre un caz de viol care nu s-a raportat autorităţilor. E extrem de grav. Practic 1 din 5 români știe despre un caz de viol în care vinovatul nu a fost pedepsit, ceea ce arată altă amplitudine a fenomenului care ar trebui să ne îngrijoreze”, a spus Dan Jurcan.

Sociologul a subliniat că doar 1 din 10 români au auzit de un caz de viol.

„Ce am remarcat pe analize mai detaliate e că pe Moldova situația e mai altfel. Dacă în Transilvania avem 8% care au auzit de un viol, în Moldova vorbim de 16%, aproape dublu. Nu vrem să generalizam, dar ne întrebăm cum a ajuns acest caz în atenția publică. E un fenomen foarte interesant legat de relația dintre mass-media și Facebook. Cazul de la Vaslui se încadrează în același tipar cu alte două fenomene din ultimii ani: Roșia Montană și cazul alegerilor cu cozile din străinătate”, a mai spus sociologul.

Dan Jurcan a mai spus că i-a atras atenția modul, ca fenomen în sine, a reușit să ajungă în atenția publică.

„La început a fost o dezbatere publică, o indignare, o emoție publică pe Facebook. A devenit accesibilă publicului în momentul în care televiziunile au considerat că ar putea reprezenta o știre. A fost transmisă și s-a creat un bulgăre de zăpadă. Când acest fenomen exista doar pe Facebook, discutam de 10-15 mii de oameni care semnaseră petiţia online legată de caz. După ce au intervenit televiziunile, numărul lor a ajuns la 400 de mii. E pentru prima dată când, într-un sondaj, vedem că 97% nu sunt de acord cu decizia judecătorului. Ce facem atunci cu independența justiției? E un caz special. Aceste noi prevederi ale codului de procedură penală în care anumite persoane pot fi cercetate în libertate sau sub control judiciar nu sunt cunoscute publicului”, a subliniat sociologul.

„Ani de zile am văzut la TV cum oamenii erau arestaţi pentru nimicuri. Oamenilor li s-a părut ciudat ca 7 tineri acuzați de viol să fie cercetați în libertate. Aici vorbim de siguranță, iar violul e un atentat la siguranță din perspectiva unei persoane. De multe ori, opinia publică pare să fie mai înțeleaptă poate chiar decât judecătorul și a fost un semnal public”, a subliniat Dan Jurcan.

Sociologul a atrase atenția șia asupra unei probleme foarte grave: una din cinci persoane știu despre un caz de viol care nu a fost reclamat de victimă.

„Vorbim de una din cinci persoane care știe, dar care n-are curajul. Probabil că principalul motiv pentru care astfel de cazuri nu devin publice e rușinea publică. Deși trăim în modernitate, există multe rămășițe de tradiţionalism”, a adăugat el.

„Am rămas șocat când a fost mediatizat cazul de la Vaslui să văd că au fost foarte multe persoane în acea comunitate care au luat apărarea violatorilor. Au spus că fata e de vină. E o logică pe dos. Am încercat să mă întreb de ce se întâmplă. Sunt rămăşiţe tradiţionale de mentalitate și cei din acel sat ar trebui să înțeleagă că nu e doar satul lor. Atâta timp cât a devenit problema românilor, ar trebui să se gândescă că sunt și ei racordaţi la o Românie care tinde spre modernitate. Nu pot rămâne într-o logică ce ţine de o mentalitate de tip tradiţional”, a punctat sociologul Dan Jurcan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Prin ce trece acum Kate, detalii care te lasă fără cuvinte. Frumuseţea ei ar fi rămas doar o amintire. Noi...
Digi FM
Dorian Popa, întrebat dacă a înșelat-o pe Claudia, fosta lui iubită: "Am greșit. Cred că este de ajuns să...
Pro FM
Dana Nălbaru, retrasă din viața publică, duce un trai liniștit la țară. Ea văruiește copacii, soțul ei...
Film Now
Zendaya, adevărul despre scenele intime din filmul „Challengers”: „Trebuia să ne simțim bine unul cu celălalt”
Adevarul
Turist italian șocat de mașinile scumpe din București: „Sunt mai multe BMW-uri decât în Germania" VIDEO
Newsweek
VIDEO Rachete SUA ATACMS au distrus 5 lansatoare rusești de 3.000.000.000$, în Crimeea într-o noapte
Digi FM
O femeie a încercat să obțină un împrumut cu un cadavru în scaun cu rotile: “Unchiule, mă asculți? Trebuie să...
Digi World
Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a "hrănit" cu "lumina soarelui, nu cu...
Digi Animal World
Câinele din București care i-a emoționat pe internauți. Și-a așteptat răubdător stăpână în vârstă, în timp ce...
Film Now
Brian Cox critică performanța lui Joaquin Phoenix în filmul „Napoleon”: „Aș fi interpretat acel rol mult mai...