Ultimul bac din Satu Mare, tras la mal de ANAF. Reacția localnicilor

Data publicării:
bac pomi

Zeci de turiști străini au fost nevoiți să se întoarcă din drum după ce ultimul bac funcțional peste Someş, dintre județele Satu Mare şi Maramureș, a fost tras la mal. Inspectorii fiscali au hotărât să nu mai permită funcţionarea ambarcațiunii, pentru că pe bac nu există casă de marcat.

- Vreau să mă duc dincolo!

- Nu se trece că am tras podul, ni l-a suspendat Finanțele... ANAF-ul... Ne-a oprit ANAF-ul cu podul!

Ca să ajungă din judeţul Satu Mare pe celălalt mal al Someşului, în Maramureş, sătenii sau turiştii foloseau bacul. Numai că, de câteva zile, acesta nu funcționează. Printre cei afectaţi sunt acum şi zeci de turişti. Oamenii au făcut coadă la bacul care însă nu i-a putut traversa.

„În acest moment sunt peste 20 de mașini de teren cu turiști din Austria care vor să treacă pe celălalt mal al Someșului Mare, ca să ajungă la o competiție în Maramureș, dar care vor fi nevoite să facă cale întoarsă pentru că bacul nu funcționează”, relatează Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

„Drumul nostru merge pe aici. Nu știu numele localității, dar pe aici vrem să trecem. Ni s-a spus să venim aici. Am ajuns și vom vedea, poate organizatorul nostru va vorbi cu cineva”, spune un turist.

Bacul transportă mașini, căruțe și oameni încă din 1985. Ioan Coț a avut nevoie de contravaloarea a patru Dacii, pe vremea aceea, ca să construiască ambarcațiunea. Deşi până acum nu a avut nico problemă, zilele trecute, inspectorii ANAF au constatat că podarului îi lipsește casa de marcat.

„Aici nu am condiții de casă de marcat. 60 de milioane, sunt bani, atâta mi-au dat să dau în 48 de ore. Și de prima dată, vine să te împuște pe pod, ești ca împușcat. Așa ceva, să dea amenda asta! Eu voi plăti, dar îi dau în judecată”, spune Ioan Coț, administratorul bacului.

Bărbatul spune că fiecare pasager primește un bon și pentru fiecare sumă încasată plătește impozit la Fisc.

Şi localnicii care de o viaţă trec râul cu bacul sunt revoltaţi.

„Avem pământuri dincolo, avem locuri în care trebuie să mergem periodic, fiind bacul oprit, ce să facem, mergem cu căruța la Baia Mare? Pod nu există, nu există, nu e o altă trecere”, spune o localnică.

„Deci ca să mă deplasez la Baia Mare ca să ajung la Negrești-Oaș, e o distanță de 80 km. Ca să trecem cu bacul ne scurtează o dată timpul, economie de motorină”, spune un localnic.

Înainte de a plăti amenda, administratorul bacului şi-a programat o întâlnire cu directorul instituției, în urma căreia va afla dacă sancţiunea primită rămâne valabilă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri