Un fermier român produce brânză maturată după rețete elvețiene

Data publicării:
branza elvetiana facuta in romania facebook sandor stercer 29 08 2015

Povestea afacerii lui Sandor începe în 2006, când a primit cadou o viţică, de la o fermă de elită, din Covasna. În trei ani, a ajuns să deţină şase animale şi s-a mutat în comuna Sânzieni, să le îngrijească.

În 2012, a întâlnit întâmplător un maestru în prepararea brânzeturilor, din Elveţia.

„Una din cheile succesului este ca animalele să fie perfect sănătoase, iar procesul de mulgere să fie cu totul steril. Hrana este la fel de importantă. În acest caz, vorbim despre fân de munte, care este cosit devreme şi în care sunt foarte multe plante, inclusiv plante medicinale”, transmite corespondentul Digi24 Claudiu Loghin.

Temperaturile sunt diferite şi strict controlate, în fiecare moment al ciclului de producţie. Roţile de brânză se pun la maturat numai pe poliţe din lemn de brad.

Sterczer Sandor, producător: În fiecare zi trebuiesc întoarse de pe o parte pe cealaltă, periate, trebuie să ai ... deci trebuie să ai grijă.

Procesul de maturare durează între două luni şi doi ani. Sandor îşi vinde produsele la târgurile de hrană ecologică din judeţul Covasna cu 30 de lei kilogramul. Brânzeturile cu chimion sau cele maturate în vin roşu, coniac sau whiskey sunt printre cele mai căutate produse.

Sterczer Sandor, producător: Brânza scoate aproape toate proprietăţile vinului roşu, de la culoare, deci îşi schimbă culoarea, devine negru spre violet, dar scoate şi gustul din acel vin.

Şi după ce i s-a dus vestea prin judeţ, muşteriii au început să vină cu duiumul.

Primul caşcaval a fost de fapt o brânză semi-tare, tip alb, care m-a... efectiv m-a vrăjit cu gustul”, spun clienții.

Vacile lui Sandor dau zilnic cel puţin 70 de litri de lapte de calitate, din care se poate face, după maturare, o roată de şapte kilograme de brânză elveţiană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri