Viespi agresive. Un bărbat a murit în judeţul Neamţ

Data publicării:
viespi

Numărul celor care ajung la spital înţepaţi de viespi a crescut cu peste 30 la sută comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

„În ultima perioadă, a fost un număr crescut de reacţii alergice locale sau generalizate la înţepături de chiminoptere, viespe, albine”, spune dr. Brânduşa Pavlidis, specialist urgenţe la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ. Ea confirmă că sunt cu 20- 30% mai mulți pacienți. „Dacă sunt înţepaţi şi prezintă reacţii locale, cel puţin, să se prezinte la spital dacă au probleme deosebite”, este sfatul medicului.

Vremea caniculară a favorizat apariţia unei specii de viespi extrem de agresive, care după înţepătură, lasă în organism o cantitate de venin extrem de nocivă. Cei mai expuşi la înţepături sunt apicultorii şi vânzătorii de fructe din pieţe.

„Cuiburile le fac în general în tuneluri prin pământ şi acolo, în anii când e secetă, nu se inundă, iar anul ăsta, datorită căldurii care a fost, s-au dezvoltat la maxim”, explică apicultorul Mihai Agavriloaie, vicepreşedintele Asociaţieo Crescătorilor de Albine Neamţ. „Ea nu-şi mai găseşte larve, insecte, nu-şi mai găseşte să-şi hrănească cuibul şi atunci vine peste noi”, adaugă el.

„Eu m-am săturat cât m-au înţepat, am noroc că nu sunt alergică, dacă aş fi alergică cred că eram la spital acum”, spune o vânzătoare din piață. „E şi dureros nu numai că te mănâncă, la un moment dat te şi doare”, avertizează ea.

„Sunt foarte, foarte multe, în tot oraşul”, confirmă o localnică din Piatra Neamț. „Ne ferim şi noi, cu evantai, dăm din mâini, cu ce avem”, spune ea.

Situaţia este îngrijorătoare pentru persoanele alergice la înţepăturile de insecte. Şi asta pentru că, în ultimii ani, de pe rafturile farmaciilor din România a dispărut vaccinul împotriva veninului acestor insecte.

Citiți și:

VIDEO. Cum poți confecționa rapid o capcană pentru viespi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri