Exclusiv Virgil Popescu: Noi avem și acum o piață reglementată la energie și gaze naturale, cu preț plafonat

Data actualizării: Data publicării:
Virgil Popescu
Virgil Popescu, deputat PNL. Foto: gov.ro

Virgil Popescu, ministrul energiei, a spus, miercuri, la Jurnalul de Seară de la Digi24, că piața energiei din România este una reglementată cu preț plafonat și că discuții pe această temă au loc în cadrul coaliției de guvernare. Ministrul energiei a comentat și cu privire la liberalizarea pieței, criticată de cei de la PSD, spunând că „ordonanța 114 toxică a blocat investițiile în energie electrică și gaze naturale”.

„Discuţiile despre reglementarea pieţei nu sunt de acum, sunt de la începutul anului, în coaliţie. Reglementarea pieţei înseamnă că există nişte reguli în piaţă. Noi, acum, avem o piaţă reglementată sau parţial reglementată, atât la energie, cât şi la gaze naturale. Avem un preţ plafonat, de 68 de bani, de 80 de bani, de 1 leu pentru IMM-uri şi alte categorii. Asta înseamnă că avem o reglementare a pieţei.

Sigur că există discuţii în coaliţie şi scenarii, pentru a mări aceste preţuri administrative, pentru că sunt niște prețuri administrative, până la urmă. Dacă v-ați uitat, inclusiv la nivelul Comisiei Europene, noul regulament de electricitate a apărut, lucrurile se văd un pic diferite. Noi am avut, luni, o discuţie, în Guvern, la coaliţie şi cu furnizorii şi din discuţiile de acolo, la propunerea lor, ne-au prezentat nişte scenarii, niște propuneri. Suntem în evaluare, în discuţii şi când coaliţia va decide pe un scenariu, le vom pune în practică”, a spus ministrul energiei la Digi24.

Întrebat cu privire la afirmația lui Marcel Ciolacu, conform căreia „liberalizarea pieței a fost o greșeală uriașă” și legat de dorința PSD ca în această perioadă de criză, piața să fie reglementată și prețul să fie impus, Popescu a spus:

„Preţul este unul impus în momentul de faţă. Revenind la liberalizare, am mai spus-o, liberalizarea pieţei energiei electrice a fost făcută la 1 ianuarie 2018. Noi am avut preţ liber la energie pentru clienţi casnici şi pentru clienţii industriali. O liberalizare negociată din 2012, etapizată și finalizată.

Faptul că a apărut în decembrie ordonanţa 114 toxică, care a blocat toate investiţiile în energie electrică şi în gaze naturale, asta nu înseamnă că a fost o reglementare bună, a fost o reglementare care ne-a blocat investițiile. Gândiți-vă că legea off-shore a fost blocată, investițiile în Marea Neagră au fost blocate în urma acestei ordonanțe. Gândiți-vă ce ar fi însemnat să avem gaze naturale din Marea Neagră, investiții 2018 și gaze extrase în 2022. Nu am făcut decât să abrogăm această ordonanţă pe zona de energie și, automat, piața a revenit la ce a fost. Nimeni nu putea să spună la 1 ianuarie 2020 că vine războiul hibrid, că vine războiul din Ucraina. Sigur, trebuie să luăm măsuri și am luat măsuri. Sunt pentru soluții în aşa fel încât românii să plătească mai puţin sau să plătească cât plăteau înainte şi să poată să existe o predictibilitate a preţurilor”, a adăugat Popescu.

„Diferenţa de preţ, modificările pe care le-am făcut, nu poate fi încasată la nivelul ofertelor pe care le fac oricum. Preţul este plafonat la 1300 de lei. Statul nu poate deconta decât un preţ maxim de 1300 de lei.

(...)

Aşa cum este făcută ordonanţa în momentul de faţă, furnizorii nu pot să îşi pună niciun adaos. (...) Faptul că ei fac o ofertă, după mine, aceea este o ofertă înşelătoare. Nu poţi să îi faci o ofertă de 1000 de lei, de 2000 de lei şi după aia să vii să îi facturezi aşa. Pentru oferta înşelătoare există o amendă”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri