Alertă cu bombă într-un avion TAROM. Aeronava a aterizat de urgență la Istanbul

Data actualizării: Data publicării:
Aeronavă TAROM în zbor.
Avion TAROM. FOTO: Profimedia Images

Au fost momente de panică pentru pasagerii unei aeronave TAROM. O aterizare de urgență a avut loc la Istanbul. La bord se aflau 88 de pasageri.

ACTUALIZARE 11.00 Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) revine cu precizări, după ce o amenințare cu bombă la bordul unei aeronave a fost primită pe o adresă publică de e-mail a CNAB la ora 01.23. Mai devreme, fusese programată o întrerupere a comunicațiilor pe aeroportul Henri Coandă.

O amenințare cu bombă la bordul unei aeronave care efectua cursa RO 154 (Tel Aviv – București) a fost primită pe o adresă publică de e-mail a CNAB la ora 01.23. Conform procedurilor în vigoare, s-a anunțat imediat compania aeriană și totodată s-a constituit celula de criză a aeroportului Henri Coandă care a analizat amenințarea. După efectuarea propriei analize, compania aeriană a decis ca aeronava să aterizeze la Istanbul, a precizat CNAB.

„Fără vreo legătură cu amenințarea de mai sus, începând cu ora 0.00 a zilei de 24 martie, pentru un interval de 3-4 ore, a fost programată o întrerupere a comunicațiilor pe aeroportul Henri Coandă, în vederea înlocuirii unui echipament IT. Acțiunea a fost anunțată cu mai mult de o săptămână în avans, atât intern cât și către toți utilizatorii externi, inclusiv către companiile aeriene și agenții de handling, pentru ca aceștia să-și ia măsurile necesare iar traficul aerian să nu fie afectat. Prin eforturile echipei IT, perioada de întrerupere a comunicațiilor a fost scurtată la cca. o oră. Precizăm că astfel de întreruperi, de scurtă durată, ale comunicațiilor au mai avut și vor mai avea loc, cu anunțarea prealabilă a colaboratorilor, până la finalizarea proiectului de upgradare a echipamentelor arhitecturii de rețea business a CNAB. Serviciile de specialitate nu a sesizat nici în acest interval și nici ulterior vreun atac cibernetic”, informează CNAB.

Aeronava se întorcea joi noapte de la Tel Aviv spre Otopeni, iar pilotul a primit un avertisment referitor la existența unei bombe la bord. Echipajul a decis să aterizeze de urgență la Istanbul.

„Din cauza unui avertisment referitor la existenta unei bombe la bord, aeronava care efectua cursa RO 154 Tel Aviv-București a aterizat de urgență pe Aeroportul din Istanbul la ora locală 03:30, în urma deciziei luate de către comandantul de zbor,care respectă procedurile standard pentru astfel de situații. La bord se aflau 88 pasageri,” a transmis TAROM.

Odată ajunsă la sol, aeronava a fost verificată și s-a dovedit că alerta este falsă.

TAROM precizează că pasagerii au primit asistență pe aeroportul din Istanbul și urmează ca în jurul orei 11.30, ora locală, aeronava să decoleze spre București.

„Regretăm disconfortul creat pasagerilor noştri şi reiterăm faptul că prioritatea companiei TAROM este siguranţa şi securitatea pasagerilor şi a echipajelor sale,” a transmis compania.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri