Cum a pierdut statul peste 7 miliarde de lei din exploatarea gazelor

Data publicării:
Gas Dispute Threat To UK Power Supplies
MANCHESTER, UNITED KINGDOM - JANUARY 03: A gas ring on a domestic stove powered by natural gas is seen alight on January 3. 2005, Manchester, England. Russia had decreased pressure in the natural gas pipeline to the Ukraine, but buckled under European pressures after growing concerns of fuel shortages in Western Europe, and began bringing the flow of gas back to normal. The British government announced that Britain will not be affected by Russia's decision to cut the gas supplies. (Photo Illustration by Christopher Furlong/Getty Images)

Statul a pierdut peste 7 miliarde de lei din exploatarea gazelor naturale pe teritoriul României. Motivul este că redevenţele pentru aceste resurse au fost calculate timp de şase ani cu un preţ de referinţă care nu a mai fost modificat din 2008. Acum, vor dublarea acestui tarif, fapt ce ar putea duce la efecte asupra consumatorilor: gazele s-ar putea scumpi, spun producătorii.

Preţul de referinţă la care se calculează redevenţele pentru exploatarea gazelor naturale este în acest moment de 45 de lei pentru fiecare Megawatt oră şi nu a mai fost modificat din 2008. Statul vrea să dubleze acest preţ, dar directorii Agenţiei pentru Resurse Minerale nu pot spune prea usor câţi bani intră la bugetul statului din această resursă.

Motivul dublării acestui preţ de referinţă pentru calculul redevenţelor este acela că autorităţile au pierdut printre degete peste 7 miliarde de lei în ultimii ani.

Dorin Ursărescu, consilier ANRM: Au fost rapoarte ale Curţii de Conturi, care au stabilit nivelul de încasare pentru bugetul de stat, la nivelul lui 2010, deci prin neactualizarea preţului de referinţă de 2,4 miliarde de lei şi, în 2015, de 4,67 miliarde.

Majorarea preţului de referinţă va aduce nu doar încasări mai mari la stat, dar şi scumpiri pentru consumatori, spun producătorii.

Gabriela Călburean, reprezentant Romgaz: Cu implicaţii în lanţ: contribuţii la stat mai mici, apetitul producătorului pentru explorare va fi mai mic, şi creşterea evidentă a preţului la gazele naturale

Agenţia pentru Resurse Minerale vrea să raporteze acest preţ la cotaţiile de la bursa din Austria, deși în România sunt două burse pe care se tranzacționează această resursă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri