Sari la conținut
News Alert

Cum a pierdut statul peste 7 miliarde de lei din exploatarea gazelor

Statul a pierdut peste 7 miliarde de lei din exploatarea gazelor naturale pe teritoriul României. Motivul este că redevenţele pentru aceste resurse au fost calculate timp de şase ani cu un preţ de referinţă care nu a mai fost modificat din 2008. Acum, vor dublarea acestui tarif, fapt ce ar putea duce la efecte asupra consumatorilor: gazele s-ar putea scumpi, spun producătorii.

Preţul de referinţă la care se calculează redevenţele pentru exploatarea gazelor naturale este în acest moment de 45 de lei pentru fiecare Megawatt oră şi nu a mai fost modificat din 2008. Statul vrea să dubleze acest preţ, dar directorii Agenţiei pentru Resurse Minerale nu pot spune prea usor câţi bani intră la bugetul statului din această resursă.

Motivul dublării acestui preţ de referinţă pentru calculul redevenţelor este acela că autorităţile au pierdut printre degete peste 7 miliarde de lei în ultimii ani.

Dorin Ursărescu, consilier ANRM: Au fost rapoarte ale Curţii de Conturi, care au stabilit nivelul de încasare pentru bugetul de stat, la nivelul lui 2010, deci prin neactualizarea preţului de referinţă de 2,4 miliarde de lei şi, în 2015, de 4,67 miliarde.

Majorarea preţului de referinţă va aduce nu doar încasări mai mari la stat, dar şi scumpiri pentru consumatori, spun producătorii.

Gabriela Călburean, reprezentant Romgaz: Cu implicaţii în lanţ: contribuţii la stat mai mici, apetitul producătorului pentru explorare va fi mai mic, şi creşterea evidentă a preţului la gazele naturale

Agenţia pentru Resurse Minerale vrea să raporteze acest preţ la cotaţiile de la bursa din Austria, deși în România sunt două burse pe care se tranzacționează această resursă.