Subvenţiile fermierilor ar putea creşte cu 60%

Data publicării:
SUBVENTII AGRICULTORI THINKSTOCK

Principalul ajutor primit de agricultorii români, subvenţia la hectar, ar putea creşte cu 60% în 2017, spun oficialii APIA. Astfel, pentru fiecare hectar de teren cultivat, fermierii ar urma să primească 130 de euro. Însă, pe lângă această subvenţie, sunt multe alte variabile în funcţie de care sunt calculaţi banii primiţi de agricutorii din România. În medie, fermierii români primesc de la Uniunea Europeană subvenţii mai mici decât agricultorii occidentali. Sunt însă şi cazuri în care ajutoarele trimise de la Bruxelles în România sunt uriaşe.

Fermierii români vor avea la dispoziţie în următorul an agricol de subvenţii de peste 1,7 miliarde de euro de la Uniunea Europeană, în creştere cu 120 de milioane de euro faţă de anul acesta.

Agricultorii urmează să primească un avans de aproape 100 de euro pentru fiecare hectar cultivat. Ar putea primi apoi un rest de încă 30 de euro, ceea ce ar face ca subvenţia pe suprafaţă să ajungă la 130 de euro, cu 60% faţă de precedentul an, arată calculele APIA.

Însă acesta este doar un ajutor de bază. Modul în care au fost alocaţi banii până acum a făcut ca unii fermieri să beneficieze de ajutoare europene mult mai mari decât subvenţia la hectar.

De exemplu, în anul agricol 2015, agricultorii care au cultivat cartofi de sămânţă au ajuns să primeacă peste 23.000 de euro pentru fiecare hectar, iar cei care, iar cei care au plantat roşii pentru conserve, au primit 13.000 de euro pe hectar în vreme ce, în cazul bovinelor, fermierii au primit peste 1.000 de euro pentru fiecare animal.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, avertiza că aceste sume sunt atât de mari încât au ajuns să bată la ochi. Potrivit ministrului, oficialii de la Bruxelles au criticat România pentru subvenţiile record acordate anumitor agricultori şi au ameninţat că ar putea cere banii înapoi.

În cazul sectorului zootehnic, subvenţiile au ajuns la un nivel atât de ridicat deoarece a scăzut numărul numărul animalelor eligibile. Aşa că sumele alocate au fost împărţite de un număr mai mic de beneficiari.

Acum, oficialii APIA spun că sistemul va fi reglat astfel încât sprijinul să fie acordat acolo unde este nevoie. Însă zecile de mii de euro primite de anumite culturi reprezintă cazuri izolate.

Potrivit datelor din 2014, fermierii români primeau în medie aproximativ 160 de euro pentru fiecare hectar cultivat. Suma era sub media europeană de 270 de euro pe hectar şi mult în spatele subvenţiilor acordate altor ţări.

Cea mai mare sumă ajungea atunci în Malta, circa 600 de euro pe hectar, în vreme ce olandezii şi grecii beneficiau de peste 400 de euro pentru fiecare hectar.

Între timp, subvenţiile primite de România au fost în creştere, dar tot nu au ajuns la nivelul din alte state. Aceste sume sunt influenţate şi de performanţa fermelor. Subvenţiile europene nu au doar scopul să elimine diferenţele de dezvoltare de la o ţară la alta ci, în acelaşi timp, îi recompensează pe fermierii eficienţi.

De altfel subvenţiile foarte mari au fost primite de agricultori performanţi care au reuşit să îndeplinească anumite criterii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri